Свързани новини

21.05.2021 12:14

Първанов не може, Младенов, Митов, Кристалина под въпрос за президент: Конституционалист

Видян 10203 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Няколко конституционни бележки по повод проявили се твърдения, догадки и разсъждения в публичното пространство по два въпроса, свързани с предстоящите президентски избори:

 Първо, допустимо ли е Георги Първанов да се кандидатира отново за президент, след като вече е заемал поста два мандата?
 Отговор: Не, не е допустимо. Конституционното ограничение на президентския, респ. вицепрезидентския, мандат по чл. 95, ал. 1 от Конституцията е до два мандата и има абсолютен характер. Няма никакво значение дали мандатите са последователни или не, или дали след два последователни мандата лицето е пропуснало един или повече мандати. Категорично - едно лице не може да заема тези конституционни длъжности за повече от 2 мандата, когато и да са били тези мандати при действието на настоящате Конституция. Това положение е изяснено и в повечето основни научни трудове в тази област. Появилите се преди време отделни твърдения от колеги конституционни експерти (напр. Атанас Славов от "Да, България"), че имало някаква "неяснота" и опитите да се изтъкват граматически аргументи, че терминът "преизбиране" се отнасял само за преизбиране на действащ президент, са необосновани и напълно неоснователни. Подобни твърдения имат по-скоро политически, отколкото конституционноправен характер. Дори и при буквално тълкуване на чл. 95, ал. 1 КРБ терминът "преизбрани" не може да се отнесе само до действащ в момента президент (вицепрезидент), а се отнася и до лица, които някога са притежавали качеството "избран за президент" (респ. вицепрезидент). Може да си бил избран два мандата някога, но вече си


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.05.2021 08:18

    целото Мара втасало, само въпроса с президента остана... дерзайте. Трябва всеки хлеб да яде, даже и политолоЦите.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.