Свързани новини

03.05.2021 22:05

Радев утвърди процедура за назначаване на състава на ЦИК

Видян 2004 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев със свой указ утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.


Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия, предаде dnews.bg.


Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.


Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14 часа на "Дондуков" 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция


Съгласно приетите промени в Изборния кодекс и утвърдената от държавния глава процедура за назначаване на ЦИК, ще се спазва правилото нито една партия да няма мнозинство в комисията. Представителството в нея ще съответства на съотношението между партиите в Народното събрание. Коалицията ГЕРБ –СДС ще има четирима представители в ЦИК, „Има такъв народ” и БСП ще имат по трима, ДПС и „Демократична България” ще имат по двама представители, а „Изправи се! Мутри вън!” един представител.


По време на консултациите парламентарно представените политически сили ще изберат ръководството на ЦИК, като всяка от тях има право на един представител. За председател, зам.- председатели и секретар на комисията не могат да бъдат назначени лица, предложени от една и съща партия. Ако не може да се постигне консенсус между партиите, за председател и секретар ще се тегли жребий.


Кандидатите за членове на ЦИК трябва да имат висше образование с минимална образователно-квалификационна степен "магистър", като е препоръчително висшето образование да е по право, информатика и компютърни науки, математика, обществени комуникации и информационни науки, политически науки и социология. Освен това кандидатите трябва да имат професионален опит не по-малко от 7 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и