Свързани новини

06.03.2021 19:03

Митничари на лов за соларен ток

Видян 4225 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата, изглежда, е оправила цялата контрабанда и държи изкъсо вноса на акцизни стоки като горива и цигари, та Агенция "Митници" отделя капацитет да следи и за производството на зелен ток от покривите, пише Капитал. Точно такива са законовите изисквания - електроенергията е акцизна стока (разбирай луксозна, вредна или оскъдна) и митничарите трябва да следят и събират налога, който се начислява върху нея. Дори когато става дума за няколко слънчеви панела, с които напоследък хора и фирми опитват да намалят сметките си за ток, като произвеждат сами част от нужната им енергия. Това е нещо като с акциза при варенето на домашна ракия, но с тази разлика, че тук тайно производство не може да има.


Всеки, който е решил да прави сам ток от слънцето, трябва да регистрира данъчен склад на покрива си, да попълва куп документи и редовно да си има вземане-даване с митниците. В противен случай няма да му бъде разрешено от електроразпределителното предприятие да включи панелите си. Ако все пак го направи на своя глава, ще подлежи на санкции за укриване на акцизни стоки, нищо че в случая става въпрос само за собствено потребление, а не за продажба.


Ставката върху тока е минимална - 2 лв. за мегаватчас, или около 20 лв. на месец за една средно голяма соларна централа. Което прави начинанието още по-абсурдно и нецелесъобразно. Като се има предвид, че само през миналата година са пуснати над 300 покривни соларни централи за собствени нужди, тази се чакат още поне 600, а тенденциите са за продължаващ ръст, може да си представите каква работа ще се отвори на митничарите. Всеки месец трябва да се правят проверки на отчетите, да се проверяват пломби на ел. таблата, да се обработват документи и т.н. Току-виж не останал ресурс за проверки на другите акцизни стоки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате