Свързани новини

04.02.2021 13:56

Уестингхаус Електрик Швеция ще проучва алтернативно гориво за АЕЦ Козлодуй

Видян 2550 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подписването на договора с „Уестингхаус Електрик Швеция“ днес е поредната стъпка на България за диверсификация, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът участва в церемонията по подписването на договора между АЕЦ „Козлодуй” и компанията „Уестингхаус Електрик Швеция“ за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа у нас. Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво у нас се реализира със съвместната работа на експерти с доказан опит в областта на ядрената енергетиката от България, САЩ и Швеция.
В рамките на церемонията премиерът Бойко Борисов акцентира върху геостратегическото значение на това, което в момента България прави относно защитата на националната си сигурност, изтъквайки, че съществен елемент е именно диверсификацията. „Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20% от терминала  за втечнен газ в Александруполис и финансирахме изграждането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов. По инициативата „Три морета“ напредваме много бързо относно разширяването на газовото хранилище „Чирен“, което заедно с газовата връзка с Гърция ще осигури доставка и възможност за съхранение на втечнен природен газ“, изтъкна министър-председателят. По темата за ядрената енергетика премиерът добави също, че изграждането на 7-и и 8-и реактори в АЕЦ „Козлодуй“ е изключително важно за България, тъй като страната ни държи на ядрената енергетика, която е включена в Зелената сделка на ЕС и има опит в сферата.  
Договорът днес беше подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Наско Михов и вицепрезидента и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг. На събитието присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ Херо Мустафа и посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит.
„С договора, който днес сключихме, направихме още една важна стъпка в изпълнение на Европейската стратегия за енергийна сигурност, част от която е цялостно диверсифициране на ядрените доставки и услуги за всички атомни централи в Европейския съюз“, заяви в рамките на церемонията изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. Той изрази увереност, че сътрудничеството с Уестингхаус и занапред ще продължи да се развива за доброто на българската ядрена енергетика.
Вицепрезидентът и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг изрази задоволство от партньорството с екипа на АЕЦ „Козлодуй“. „Това ще бъде истинско партньорство между нашите две дружества, за да можем да гарантираме доставките на гориво в бъдеще, които да осигурят енергийната диверсификация в България“, заяви Азис Даг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби