Свързани новини

04.02.2021 10:12

Швейцария отхвърля ваксината на AstraZeneca

Видян 6880 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швейцарският медицински регулатор заяви, че не може да разреши използването наAstraZeneca"> ваксината на Oxford / AstraZeneca срещу Covid-19  въз основа на наличните данни от проучването, което е допълнителен пречка за пускането на англо-шведската ваксина, съобщава Financial Times. Напомняме, че България заяви най-много бройки именно от нея, въпреки че беше ясно, че закъснява, а напоследък се разбра, че има едва 59,5% ефективност и няма да могат да бъдат доставени над 60% от дозите. Причината е проста – представител на фирмата в България е майката на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел.

Ваксината, която вече се прилага в Обединеното кралство, получи разрешение за употреба в ЕС миналия петък, но здравните власти във Франция, Германия, Италия, Швеция, Белгия и Полша отказаха употребата й за възрастни хора, понеже в групата над 55 г., която е най-засегната, дава нещо като 8 на сто ефективност. Даже ЕМА – Европейската агенция по медикаментите отказа да даде гаранции, че Третата възраст може да разчита на ваксината. Швейцария, която не е член на ЕС, е първата европейска държава, която се произнесе срещу одобряването на препарата.

„За ваксината на AstraZeneca наличните и оценени до момента данни все още не са достатъчни за одобрение“, заяви SwissMedic в сряда. „За да се получат допълнителни данни за безопасността, ефикасността и качеството, се изискват данни от нови проучвания.“

Ранното одобрение и разпространение на ваксината във Великобритания - където тя е разработена от Оксфордския университет в партньорство с AstraZeneca – й даде ранна преднина пред европейските си съседи в надпреварата за ваксиниране на населението срещу коронавирус. Правителството на Обединеното кралство заяви, че е напълно уверено в ефективността на медикамента.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 05.02.2021 19:28

    Крайно време е островните мелези да се поставят на мястото им. С това поредно менте да си ваксинират "новите" британци - мангали от арабските страни, цигани от Индия и други които стават за опитни свинчета. Да мрат повече, че да отърват света от претенциите си.

  • 001 за доверието в институциите 04.02.2021 12:14

    А българските нощни пеперуди не виждат нищо нередно, даже най-голямото количество е от Астра Зенека. Лобизъм ли е, некомпетентност ли е, корупция ли е...?За това никога няма да бъдем Швейцария

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион