Свързани новини

07.01.2021 15:23

Два варианта за възстановяване на Княжевския лифт: Фандъкова

Видян 1494 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Два варианта за възстановяване на Княжевския лифт и двата без да е нужна промяна на Плана за управление на Витоша. Този работен план очертахме с министрите на екологията и земеделието г-н Димитров и г-жа Танева, както и представители на министерство на спорта и Столичния общински съвет.
За мен лично възстановяването на Княжевския лифт в обозрими срокове е приоритетна задача", написа кметът Йорданка Фандъкова:
 
  • "Първият вариант, по който ние с главния архитект на София арх. Здравков работим, е възстановяване на лифта като се използват съществуващите фундаменти. Това е най-бързият вариант. При него не е необходимо нито изработване на специализиран подробен план, нито промяна в плана за управление на парка.
  • Вторият вариант е възстановяване на лифта с промяна на местата на някои от стълбовете, което е предложението на собственика „Витоша ски“. Този вариант изисква изработване на специализиран подробен план, чиято процедура реалистично би отнела около 2 години.
 Първият вариант, по който ние вървим в последната година, спестява минимум 2 години на софиянци. Убедени сме, че ново модерно съоръжение може да стъпи на съществуващите фундаменти,. Това е мнението на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия и на чуждестранни компании, за което поискахме и независима експертиза.
Днес направихме много добра координация между екипите на всички държавни и общински институции, от които зависи възстановяването на лифта. Така че сроковете от наша страна да бъдат максимално кратки.
Надявам се, че собственикът на лифта ще е съпричастен към усилията ни, така че да докаже заявлението си, че иска да възстанови Княжевския лифт.
Инициирах днешната среща на всички институции, които имаме отношение към природен парк „Витоша“ заради зачестилите искания в последните седмици за промяна на плана за управление на природен пак „Витоша“. Общото ни мнение е, че възстановяването и на Княжевския, и на Драгалевския лифт е възможно без изменение на плана на парка. Изменение ще е задължително, ако се иска удължаване на лифтовете. Всички, които следят темата знаят, че това би отнело години, докато софиянци се нуждаят от работещи решения в кратък срок. Уверена съм, че възстановяването на Княжевския лифт може да се случи в обозрим срок, с което и собственикът му би доказал на практика своята ангажираност".
 
Снимка: stroiinfo.com


 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Геша 07.01.2021 16:19

    абе без промяна в плана няма да стане добре работата, фандъкова пак се опита да претупа нещата

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби

Един мистичен ден за вас

Един мистичен ден за вас, в който няма да сте наясно