Свързани новини

19.12.2020 09:33

Германия печели милиарди от собствените си дългове

Видян 1516 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


През тази година федералното правителство на Германия задлъжня, но и спечели пари с това, пише investor.bg. Общо Берлин е спечелил  7,07 млрд. евро. Причината за това са отрицателните лихвени проценти. Тази сума се е акумулирала „на фона на исторически много ниските лихвени проценти“, става ясно от отговор на въпрос на члена на Бундестага Фабио Де Маси (Die Linke).



 Парите идват от емисиите на федерални ценни книжа, които помагат за финансирането на бюджета. „Благодарение на отрицателната възвръщаемост държавата все още печели пари, продавайки облигации“, казва Де Маси. „Германските държавни облигации се харчат като топъл хляб“, каза той. Инвеститорите просто не можели да се наситят, предава DPA.

Има и причина инвеститорите да инвестират парите си в нещо, за което плащат допълнително, вместо да печелят от лихвите: Германия се гордее с най-високия рейтинг AAA от всички големи рейтингови агенции, така че е сравнително сигурно, че парите ще бъдат върнати. Освен това пазарът на тези книжа е голям, особено пенсионните фондове и мениджърите на активи ги оценяват въпреки отрицателната възвръщаемост. Към 30 ноември тя възлиза на минус 0,56 процента.

Другата причина за тази тенденция: Европейската централна банка (ЕЦБ) купува тези ценни книжа в големи количества, поради което търсенето се увеличава. Това от своя страна потиска възвръщаемостта. „ЕЦБ си върши работата и поддържа ниски лихвени проценти за всички страни от еврозоната", казва Де Маси.

Заради причинената от коронавируса рецесия тази година федералното правителство взе назаем рекордната сума от 406,5 млрд. евро на финансовите пазари. Кризата причинява огромни данъчни загуби. В същото време правителството харчи много пари за смекчаване на икономическите последици. Емисиите имат за цел да компенсират разликата между приходите и разходите. В същото време Германия е трябвало да изплати около 248 млрд. евро стари задължения.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог