Свързани новини

10.12.2020 10:38

На второ място сме по смъртност в ЕС: Проф. Кантарджиев

Видян 2472 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Клиничната ситуация в Европа е доста сложна. 14-дневната заболяваемост е 554 на 100 хиляди души население. На 9-то място сме в ЕС по този показател. По този показател България е на 3-то място на Балканите”. Това заяви по време на седмичния брифинг на здравните власти проф. Тодор Кантарджиев, предаде Нова тв.


„27.5 на 100 хиляди души население е смъртността. По този показател сме на второ място в ЕС. Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите през последните 10 дни. Това в никакъв случай не трябва да намалява нашата бдителност”, каза още той.


"За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Общо за последните 4 дни са 11 405. Тези числа са надеждата, която ни е необходима в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната система и която продължава да ни притиска", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.


"52 процента от леглата за пациенти с неусложнени форми на коронавирус са заети. Заетостта на интензивните легла е 42 процента. Прави впечатление високият процент на заетост в Ямбол, Шумен и в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград", каза още той.


По думите му в момента в страната нямаме област, която да е оцветена в черно. „В червено между 600 и 1000 са Бургас, Враца, София-град, Стара Загора, Ямбол. София-град е на ръба, много скоро очакваме да падне под 600 на 1000 души население”, подчерта още проф. Ангелов.


„Виждате какво става в Европа. Въвеждат се едни мерки, други отпадат. Този вирус непрекъснато ни опровергава. Колеги казваха, че той ще отпадне през лятото. Други казваха, че е респираторен”, посочи Ангелов.


По думите му към момента не се подготвя отворяне на детските градини. „Имаме нужда от информация до края на седмицата, за да вземем решение. Към настоящия момент данните не ни водят в тази посока. Остават още четири дни. Когато имаме достатъчно данни, които да мотивират това решение - ще го вземем”, заяви здравният министър. 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби