Забелязва се тенденция на намаляване на новозаболелите и на намаляване на натиска към лечебни заведения, днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока. Ако до края на седмицата нещата се запазят по този начин, на 14 декември яслите и детските градини ще бъдат отворени отново. Това заяви пред журналисти здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, предаде бТВ.


По думите му до следващия четвъртък ще са събрани достатъчно данни за ефекта от останалите противоепидемични мерки, за да може да се планира какво ще се случва у нас след 21 декември. „Над 17 са показателите, които следи дирекция „Здравен контрол“. Важно е какъв ще е процентът на позитивните тестове, какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебни заведения, на тези в интензивни отделения, как върви възрастовата структура и броя на починалите“, обясни Ангелов.


В отговор на въпрос какво от поредните над 40% положителни тестове дава основание за разхлабване на мерките, той отбеляза, че не става дума за 40% болни от цялото население, а за 40% позитивни тестове на лица, много от които имат симптоми.


Когато му беше напомнено, че в тази картина не влизат антигенните тестове, проф. Ангелов посочи, че винаги е бил радетел на приравняването им с PCR изследването, но иска експертите да постигнат единно мнение по въпроса. По думите му към момента дебатът върви именно в посока приравняване. Решението се очаква другата седмица.


Преди дни Европейският център за превенция и контрол на заболяванията промени дефиницията за случай на COVID-19 като включи бързите антигенни тестове като лабораторен метод за доказване на инфекцията наравно с PCR


По отношение на ваксинирането на населението срещу COVID-19, здравният министър призна, че то няма започне преди началото на следващата година: "Ваксините ще бъдат у нас когато имаме разрешение от Европейската агенция по лекарствата, когато ЕК издаде разрешение, аз ги очаквам не по-рано от следващата година".