Свързани новини

02.12.2020 16:32

Неграмотна атака на НАП към собствениците на апартаменти и къщи по Airbnb и Букинг

Видян 7769 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Националната агенция за приходите за пореден път се изложи с вопиюща некадърност като кара собствениците на апартаменти и къщи по системите на Ербиендби и Букинг да описват как си получават парите от тях. Всеки средно интелигентен и дигитално грамотен българин, и без да му е професионално задължение, е наясно, че единственият начин на разплащане в тези системи е по банков път. Точно поради това не се налагат и никакви проверки – тези пари са чисти като сълза, проседими във всяка секунда. И НАП отлично знае за тях във всеки миг. Въпреки това бухалката на властта, която не търси неплатените милиони на медийни и корабни бг олигарси, дължими към хазната, прави масирани проверки за укриване на доходи сред собствениците на имоти, отдавани за краткосрочен наем чрез платформи като Airbnb и Booking, писа първо Труд. През последните месеци стотици хора, които преотстъпват за временно ползване имотите си по този начин, са получили писма от данъчните. Според източници на 19 минути само в София те са не по-малко от 5000. В страната пък отдаващите имотите си за допълнителен доход през глобалните резервационни системи са поне 10 000.

НАП иска информация за всички закрити и действащи банкови сметки на собствениците през последните 5 години, както и за лицата, които отдават жилищата, в случай че са различни от законните им притежатели. свен това, в отговор на писмата, собствениците трябва да обяснят по какъв начин получават пари от гостите - банкови преводи, онлайн платформи и др. Данъчните изискват данни за размера на получените суми и брой на резервациите на имотите. Притежателите на жилища трябва да направят и таблица с приходите си от дейността по години, става ясно от писмо на НАП, с което Труд разполага. От НАП са категорични, че ако собствениците откажат достъп до тази информация, ще поискат разкриване на банковата тайна, за да се сдобият с нея.

Всъщност, НАП е пряко свързана с банките и няма никакъв проблем да проверява във всеки момент каквото я интересува, но предпочита да сплашва народа и да превишава законово допустимите си правомощия.

Освен това, от приходната агенция настояват да им бъдат предоставени и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Тони Кръстев 03.12.2020 16:21

    И на тия данъчни същите ние - хората ще им платим коледни бонуси - проста бухалка на Борисов са и нищо повече

  • 003 Anonimen 03.12.2020 11:21

    Корона вируса е убил обонянието и усета за мярка на управляващите, иначе щяха да помиришат, че мирише на политически позор.

  • 002 Петя Пенчева 02.12.2020 21:34

    Хахахахаха, Вие наистина нямате представа, анонимен. Давам ербиендби и всичко е електронно, пътувам с резервации по букинг - също само електронни разплащания

  • 001 Anonimen 02.12.2020 16:46

    19 минути, вие сте неграмотни, изобщо не е вярно това което пишете. Парите си ги получават на място при настаняване в повечето случаи.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби