Свързани новини

23.11.2020 09:56

Евробанката ще продължи да печата пари, но без инфлация: Лагард

Видян 2430 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Европейската централна банка не може нито да фалира, нито да остане без пари. Това важи, дори ако тя генерира нетна загуба с покупките на облигации за милиарди евро, каза председателката на банката Катрин Лагард по време на изслушване в Европарламента.
"Като единствен емитент на евро винаги ще можем да генерираме ликвидност, ако е необходимо", каза тя в отговор на въпрос на евродепутат, което в превод означава, че институцията „яко” ще печата пари.

„Финансови загуби, в случай че настъпят, няма да повлияят на способността ни да търсим и да поддържаме ценова стабилност", гарантира Лагард, за да се предпази от следващ остър въпрос – дали това печатане на огромни пари няма да доведе до ускоряване на инфлацията.
"Продължаваме да се сблъскваме със сериозни обстоятелства както от здравна, така и от икономическа гледна точка. Пандемиите са изключително редки и непредсказуеми събития и следователно икономическата перспектива се характеризира с висока несигурност. В тази ситуация е ключово публичните политики да очертават ясен път напред и да вдъхват доверие на гражданите на ЕС. Добрите публични политики са това, което ще ни позволи да бъдем постоянни.
Въпреки че последните новини за ваксината изглеждат обнадеждаващи, неотдавнашният скок на случаите на коронавирус (б.р. всъщност, в родната й Франция, която бе рекордьор в това през последните 10 дни има трайна тенденция на спад) и свързаното с това повторно налагане на редица мерки за ограничаване увеличават и без това повишеното ниво на несигурност и представляват сериозно предизвикателство за еврозоната и глобалната икономика.
След силно, но частично и неравномерно възстановяване на растежа на реалния БВП през третото тримесечие, последните проучвания и индикатори сигнализират, че икономическата активност на еврозоната е загубила скорост през четвъртото”, обрисува мрачна картина Лагард.
Какво сочи още нейният анализ: слабостта в икономическата активност от началото на пандемията се отразява и на инфлацията. Ниските цени на енергията и временното намаляване на ДДС в Германия също я потискат. Но слабото търсене, особено в секторите на туризма и транспорта, значителното отслабване на трудовите и продуктовите пазари, добавят допълнителен натиск.
„Общата инфлация вероятно ще остане отрицателна до 2021 г. Ключовата роля


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв