Свързани новини

20.11.2020 14:11

БСП сезира КС за кворума с карантинирани депутати

Видян 1571 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Депутатите от БСП внесоха жалба в Конституционния съд за виртуалното участие на депутати в заседанията на парламента. В подписката са включени имената на 54 народни представители от групата", съобщи народният представител от Левицата Явор Божанков на брифинг в НС.


Конституцията казва, че решенията и започването на заседание на парламента се осигуряват от повече от половината присъстващи в зала народни представители, цитират от БСП.


Исканията са Конститутционните съдии да обявят за противоконституционно решението на Народното събрание от 6 ноември 2020 г. за участие в заседанията на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради К19.


Мотивите на народните представители за сезиране на КС са, че това решение на управляващите свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Депутатите, участващи в заседанията от видеостена, не вземат участие в дебатите и разискванията, а само осигуряват нужния кворум.


Според Божанков това виртуално участие се отнася само до народни представители, заболели от ковид, и депутати, заболели от нещо друго, нямат същите права.


"Конституцията на Република България и практиката на Конституционния съд казват, че решенията и започването на заседание на парламента се осигуряват от повече от половината присъстващи в зала народни представители. Това гарантира, че решенията на Народното събрание са легитимни, легални и произтичат от волята на народа", категоричен е Явор Божанков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 20.11.2020 17:20

    Депутатите станаха най-големите мошеници и нарушители на закона, при това създавайки закони. Хем сами си определят незаслужено високите си за стандарта заплати, хем погазват и нарушават закони за да правят нови абсурди и безобразия в свой и частен интерес

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби