Свързани новини

16.11.2020 17:11

PCR направления при най-малко 2 симптома: НЗОК

Видян 1439 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне два симптома, предлагат от НЗОК. Предложението е изпратено днес до БЛС и е публикувано на интернет страницата на съсловната организация.


В проекта на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г. се предлага личният лекар да може да издаде направлението на пациента, независимо от начина, по който болният се е свързал с лекаря си - в кабинета или по телефона. При два от симптомите - новопоявила се температура; новопоявила се кашлица; новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; болки в гърлото; кислородно насищане по-малко от 92%  (или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест) при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност, лекарят да може да издава направлението, записано е в проекта.


При консултация, направена от разстояние, личният лекар ще издава амбулаторен лист със специфичен код, на който няма да се изисква подпис на пациента.


Личните лекари да не издават направление за тест на хоспитализирани или насочени за хоспитализация болни по повод влошено или тежко общо състояние, предлагат още от НЗОК. Предложението за неиздаване на направление се отнася и за контактни лица, както и за лица с установено заболяване чрез бърз антигенен тест.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби