Свързани новини

06.11.2020 14:21

4 неща, които властта пропусна за К19: Бг лекар в САЩ

Видян 1990 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В България в момента цари хаос , който не биваше да се случва. Всички знаехме, че идва нова вълна на пандемията. България трябваше да се подготви за нея още през лятото." Разговор с български лекар в САЩ, предаде DW:


„Преди всичко искам да кажа, че никого не обвинявам, но ми се струва, че в България беше загубено много ценно време, което можеше да се използва за подготовка на болниците и медиците. Знаеше се, че ще има нова вълна през есента и че в България най-големият проблем е персоналът. Можеше студентите по медицина шести курс да са преминали вече някакво обучение как да се грижат за болни от Ковид-19 и как да се пазят от вируса при събличане и обличане, което е много важно. Можеше да има вече списъци кой от тях в коя болница ще отиде, ако там не достига персонал. Можеше да бъдат обучени и лекарите, които нямат нужната специалност и които сега казват, че не искат да влизат в Ковид-отделенията, защото не знаят как да лекуват болните. Можеше също така да се направи график кой кого ще замести в случай, че даден лекар или сестра се заразят. Това са едни наистина простички планове, които при нас бяха изготвени още през март и които помагат много. А и "Спешна помощ" няма нужда 50 минути да дезинфекцира линейките, след като е возила болен с коронавирус. Една ултравиолетова лампа свършва работата за 15 минути. По мое мнение, в България в момента цари хаос, който не биваше да се случва."


"За България това е първата вълна"


Това ни казва български лекар, пожелал анонимност, който работи като специалист по вътрешни болести в голям академичен център във Филаделфия. Д-р Б. има специалности по детска кардиология, вътрешни болести и палиативна медицина. Според неговата преценка, причината за толкова много заразени медици се крие най-вече в умората на медицинския персонал. Д-р Б. дава пример с негов колега в САЩ, който се заразил, след като при прегледа на пациент с други оплаквания носил само хирургическа маска, а не маска с висока защита. „Явно пациентът е имал и коронавирус, защото няма откъде другаде да се е заразил колегата ми. Това се случва, защото всички ние сме силно преуморени и сваляме гарда. Освен това в момента има повече заразени, отколкото през март, а това увеличава риска за лекарите. И на трето място: при първата вълна на пандемията обществата ни бяха много по-затворени, докато сега работят заведения, магазини, фитнес зали. Специално за България обаче си мисля, че в момента това е първата вълна. И всички в страната трябваше да се подготвят за нея още през лятото", казва д-р Б.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.11.2020 14:50

    СЕГА ЩЕ ПОЧНЕШ ДА РАБОТИШ ЗА ИЗСТИНАЛОТО ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ И ЗА ВАКСИНИТЕ НА бИЛИ

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог