Свързани новини

03.11.2020 12:29

МОН обмисля разредено присъствие на гимназистите в училище

Видян 2200 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

           Въпреки разрастването на епидемията от коронавирус просветното министерство не смята да взема централизирани решения за затваряне на училища, тъй като целта продължава да бъде максимум присъствено обучение. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ. По думите му се обмисля и вариант за разредено присъствие на гимназистите, които в момента в цялата страна учат от разстояние. От вчера министърът се е самоизолирал след контакт с COVID положителен, предаде Сега.


До преди ден министърът бе разрешил на 15 училища с увеличаващ се брой отсъстващи ученици и учители да минат изцяло на електронно училище. От думите му днес се разбра, че те вече са станали 25 на брой. "И в момента получавам предложения за преминаване към онлайн обучение, предимно за прогимназиален етап. За начален етап са само две училища. Действията обаче продължават да се взимат локално", заяви той. По думите му засега няма да се взимат централизирани решения в образователната система, тъй като целта е максимум присъствено обучение.


В момента учениците от 8-ми до 12-и клас, както и студентите във висшите училища, се обучават електронно. Това ще продължи до 12-и ноември, но както преди дни обяви просветният министър, гимназиите, намиращи се в червени зони с над 120 заболели на 100 хил. души, ще останат затворени, предлагайки онлайн обучение. Днес Вълчев уточни, че големите ученици най-често ще превключват към дистанционно обучение и занапред, като днес на Отраслов съвет ще се обсъди резервен вариант за разредено присъствие в училищата на учениците от 8-и до 12-и клас, т.е. учениците да редуват присъствено с онлайн обучение, за да не се задържат прекалено дълго вкъщи. "Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай", коментира Вълчев. По думите му мярката би действала локално, а не навсякъде, според условията в различните училища.


По повод предложението две трети от учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас също да преминат в е-форма на обучение Вълчев каза, че засега това няма да се случва, като в следващите дни с министъра на здравеопазването ще се дадат указания към училищата. "Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11-и ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места. Всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн - 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствено обучение", коментира той.


По повод идеята на директори маски да носят и учениците в час, а не само учителите, министър Вълчев посочи, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час. "Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции", увери той.


Относно преустановяване на присъственото обучение в частните езикови центрове министърът посочи, че личното му мнение е, че те не трябва да бъдат от тези организации, които първо затварят. "Подкрепям аргументите им в голяма степен, имат малочислени групи, също осъществяват образователна дейност и не следва да са първа група затваряни", посочи той. Относно спорта и танците той посочи, че всичко зависи от епидемичната ситуация, като скоро ще се дадат общи насоки на областните щабове по отношение на образователните институции.


Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини към момента. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск, както и проблем със заместването на учителите, допълни още министърът на образованието.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци