Свързани новини

08.10.2020 10:52

Без PCR тест след 14 дена в карантина

Видян 2707 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          Отпада тестването с PCR след 14-дневната карантина на някои от пациентите с COVID-19, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб, предаде Нова тв. Причината за въвеждане на новото правило е, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям. Това изключвало опасността болният да зарази други хора около себе си. Във Франция карантината е 7 дни, а в Италия - 10.

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев поясни, че PCR тестове след карантината ще продължат да се правят на хора със симптоми и придружаващи заболявания.

"Направили сме проучване в столичното РЗИ, които сочат, че към 10-12 ден положителните лица сред карантинираните са един малък процент и до 14-15 ден стават отрицателни. С края на тестването с PCR на всички се съхранява капацитетът на инспекцията да се включи в други дейности, да подпомогне други активности в посока обезпечаването на самата работа", допълни д-р Пенчев.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че една от следващите мерки, които експертите предстои да обсъждат, е намаляването на срока на карантината. "Има страни, в които тя вече е 10 дни и други, в които е 7", каза доц. Кунчев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби