Свързани новини

11.09.2020 12:29

С 3 лв. повече обезщетение на ден за безработните: На първо четене

Видян 1487 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за държавното обществено осигуряване

От 9 лв. на 12 лв. да стане минималното обезщетение за безработните. Това приеха депутатите на първо четене със 104 гласа „за“, 1 „против“ и 3 въздържали се с промени в бюджета на държавното обществено осигуряване.


От 1 януари до 30 септември минималното обезщетение да е 9 лв., а от 1 октомври до края на 2020 г. да нарасне на 12 лв. бе решено в парламента днес. Максималният размер на обезщетенията за безработица пък да е 74,29 лв. Според мотивите на вносителите на законопроекта това увеличение ще засегне около 30 хил. души.


Промените предвиждат още срокът за получаване на обезщетение да се повиши от 4 на 7 месеца. Тази промяна пък ще засегне поне 13 хил. души. Общият допълнителен разход на държавата и за двете мерки е изчислен на 14 млн. лв. Не се налага корекция на фонд „Безработица“ след като през април бяха направени изменения на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и бяха отпуснати допълнителни 1 млрд. лв.


Единствено критика към промените отправиха от левицата. Като закъснели определиха те мерките за помощ на безработните у нас.


„Основният мотив е Covid-19. Закъсняхте колеги, защото бумът на безработица беше април-май. Размерът, който репдлагате е изключително неадекватен. Откакто управлява ГЕРБ минималното обезщетение на безработица е около 40%. Днешното предложение е 41% от минималната работна заплата. По време на тройната коалиция бе 60% от минималната работна заплата. Адекватното предложение, което трябваше да вземем всички отговорно, когато ние направихме това предложение в Закона за здравето бе обезщетението да е 17 лв., а именно 60% от минималната работна заплата“, каза от трибуната Надя Клисурска от БСП, предаде 24 часа.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец