18.08.2020 08:15

Течният дезинфектант убива най-добре COVID-19

Видян 1963 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

            В разгара на първата и на ръба на втората вълна от COVID-19, която се очаква през септември, кой продукт да избера за дезинфекция?  Това се питат милиони българи, объркани от огромното предлагане на пазара.
Отговорът дават здравните експерти, според които единствените продукти, които гарантирано пазят от вируса са течностите с над 70% алкохолно съдържание.
Причината е, че алкохолът е достъпен и доказано ефективен дезинфектант, който безопасно може да се постави върху кожата. Това, което върши е, че разрушава външното покритие на бактерии и вируси. Както е известно SARS-CoV-2 е т.нар. вирус с обвивка. Според химика Пал Тордарсън от Университета на Нов Южен Уелс подобно на липидите, защитаващи тези микроорганизми, алкохолите имат полярна и неполярна област, така че "етанолът и други алкохоли нарушават тези надмолекулни взаимодействия, ефективно" разтваряйки "липидните мембрани"



Защо течните дезинфектанти са по-добри?



Ако сте обръщали внимание, в болниците всички дезинфектанти са течни. Причината е, че така те стигат до всички кътчета на ръцете ви.  
За това има и научни доказателства. Хората, които са се опитали да направят свои собствени дезинфектанти за ръце на базата на гел, могат да ви кажат, че класическите желиращи агенти като желатин или агар се разпадат в контакт с високите концентрации на алкохол, които са  необходими, за да убиете вируси и бактерии. Тези средства няма как да образуват стабилен гел, тъй като полярните алкохолни групи прекъсват междумолекулните връзки.
Производителите използват различни трикове, за да задържат състоянието на желиращите продукти. Никой обаче не може да ви гарантира, че геловите съставки имат точно толкова алкохол, колкото ви е нужен. Липсата на опит при някои производители или технологични грешки водят до това, че неправилното влагане на гелообразуващите агенти, правят продукта лепкав, което със сигурност не дава усещеането за чистота и дезинфекция при употребата му.


Съгласно препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на болестите в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да се влагат алкохоли - етилов спирт, пропанол или изопропанол. Те са най-ефикасните и безопасни химикали, позволяващи ефективна редукция на патогените, включително коранавируса.
Освен това препоръките на експертите показват, че



концентрацията на алкохола в препарата трябва да е 70%.



Затова внимателно трябва да се четат етикетите - по-ниска концентрация няма дезинфектиращ ефект.
Друга задължителна съставка са протекторите, предпазващи кожата от дразнене и изсъхване. Най-ефикасен вариант е влагането на глицерин. Някои търговци добавят и различни етерични масла на билкова основа, които имат за цел да предпазят кожата от наранявания при честа употреба. Това е и бъдещето на този вид продукти, които освен да търсят основния ефект (дезинфекцията) трябва да бъдат съобразени и с необходимостта от предпазване на кожата от неблагоприятни ефекти при честа употреба.



Препоръчително е да се купуват дезинфектанти на доказани производители, които с името си гарантират за качеството на продукта.



Пазарът в момента е залян от всякакви видове знайни и незнайни дезинфетанти. Част от тях са без етикет, срок на годност или съдържание на етикета. За това алармира наскоро и доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. По думите му в търговската мрежа има над 100 козметични продукта, които се рекламират като дезинфектанти, но не са такива. Това от своя страна може да застраши здравето на потребителите, тъй като в някои от продуктите, които се разпространяват нерегламентирано често се съдържа метанол. Това също е вид алкохол, но е петролен дериват. Той е силно токсичен и опасен за здравето, не само ако се погълне, но дори и при външна употреба, включително при досег с изпаренията му. Именно поради тази причина, в много страни е забранено влагането му в продукти за масова употреба, тъй като той може се резорбира през кожата и да попадне в кръвта. Поради това и използването му за дезинфекция на ръцете е неподходящо и много опасно. Не по-малка опасност има и при използването му за дезинфекция на повърхности, тъй като отделените метилови пари, особено при закрити помещения, се вдишват от хората и отново могат да доведат до много тежки отравяния.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.