Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е провел  телефонни разговори със своите колеги от България, Унгария, Литва, Естония, Италия и Финландия. Това потвърди самият той на официалната страница на външното министерство на югоизточната ни съседка във „Фейсбук“.


Според Анадолската агенция специална тема на разговорите на Чавушоглу с колегите му от Унгария, България и Литва е била ситуацията в Източното Средиземноморие.


Дискусиите са проведени преди извънредния Съвет по външни работи на ЕС, по време на който ще бъде дискутирано нарасналото напрежение между Атина и Анкара, след като Турция обяви, че ще продължи с проучванията и сондажите в региона.


Малко по-рано през деня турският президент Реджеп Ердоган обвини Гърция в разпалване на конфликт и призова ЕС към справедливо отношение към Анкара.


„Няма никаква логика в претенциите на Гърция за юрисдикция върху остров Мейс, който е на 580 километра от гръцкия континент, и само на 2 км от турските брегове“, посочи Ердоган по време на конференция на управляващата Партия на справедливостта и развитието.