Свързани новини

06.08.2020 21:08

Вашингтон иска разследване на ГЕРБ за боя над журналист

Видян 8310 пъти | Коментари 9
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ реагираха остро на насилието на конференцията на ГЕРБ като собственик чрез своето правителство на медиите Свободна Европа.


Ръководството на Радио Свободна Европа/Радио изрази възмущение от агресията срещу двама свои журналисти, съобщава българската редакция на медията. Реакцията е по повод на инцидента по време на националната конференция на ГЕРБ в сряда, когато неидентифицирани мъже с маски се отнасяха грубо с репортери, бутаха Полина Паунова, отнеха и захвърлиха на два пъти телефона ѝ, както и направиха опити насилствено да отнемат телефона на Генка Шикерова.


“РСЕ/РС е възмутено от агресията срещу нашите двама репортери, които си вършеха работата и отразяваха политическо събитие. Инцидентът трябва незабавно да бъде разследван от властите, а на извършителите трябва да бъде потърсена отговорност”, заявява изпълняващата длъжността президент на РСЕ/РС Дейзи Синделар.


След инцидента от ГЕРБ обявиха, че тези хора са „платени провокатори“ и нямат общо с охраната на събитието, защото наетите частни гардове са носели светлоотразителни жилетки. Засега обаче нито организаторите от ГЕРБ, нито домакините от „София Тех Парк“ имат обяснение защо охраната не се е намесила, за да неутрализира агресивните мъже. Освен атаките срещу Паунова и Шикерова, те нанесоха удари и ритници на няколко протестиращи.


“Освен това, българските власти на най-високо равнище трябва публично да осъдят този и всеки друг случай на насилие или друг натиск срещу журналисти, за да могат те да вършат своята работа безопасно и без страх”, заявява още Дейзи Синделар.


По-рано в четвъртък международната неправителствена организация „Репортери без граници“ осъди посегателството над Полина Паунова. Базираната в Париж организация призова българските власти да разследват случая и да установят извършителите. Столичната полиция вече разпита Паунова, но все още няма официална информация за задържани заподозрени.


Съветът за електронни медии (СЕМ) в България също изрази “сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти”.


“Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности”, се казва в позиция на медийния регулатор.


СЕМ призова “политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите”.


Източник: Свободна Европа




Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Виж всички
назад
01|02
RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.