"Mежду прокуратурата и МВР се изгради едно добро партньорство както на местно, така и на национално ниво". Това заяви на съвместно съвещание на ВКП и МВР главният прокурор Иван Гешев, предаде Нова тв.


Той допълни, че в сравнение с 2017 г., през настоящата телефонните измами са намалели с 94%. Спадът на кражбите в сравнение с първите пет месеца на миналата година е 12%, а на грабежите – с 20 на сто. 


Над 550 са образуваните досъдебни по отношение на битовата престъпност, има и стотици внесени обвинителни актове за периода януари-май 2020 г, допълни Гешев. 


В някои общини с месеци няма извършено престъпление, каза още той. 


Гешев благодари за съдействието на Министерството на вътрешните работи в лицето на досегашния министър Младен Маринов и главния секретар Ивайло Иванов.


"Отчитаме сериозен процент на спад в битовата престъпност. Превенцията е много важна. Трябва да работим така, че да допускаме все по-малко престъпления. Няма държава, която да се е справила с този проблем на 100%. Дори в страни с много по-висок социален статус престъпността е на много по-високи нива", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.