Свързани новини

23.07.2020 14:17

Без обиди и хули в исковите молби, иначе процесуалните действия се приемат за нередовни

Видян 2316 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Народното събрание (НС) окончателно реши един дълго обсъждан въпрос, който стои на дневен ред пред поколения съдебни състави. Става дума за опитите за възпиране на непристойното поведение на някои от страните в съдебната зала, както и отправянето на обиди, хули и нецензурни думи в част от жалбите и исковите молби до съда, предаде legalworld.bg.

Сега, по предложение на БСП народните представители окончателно приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които в закона се вписва, че нецензурен език, обиди, хули и заплахи в молбите до съда ще правят процесуалните действия нередовни. За това изрично съдът ще уведомява страните, за да изчистят нередностите при желание за това.

С направените изменения, в закона вече пише:

„чл. 100а, ал. 1. Процесуалните действия не може да съдържат заплахи, обидни или нецензурни думи или квалификации. В този случай те се считат за нередовни.

ал. 2 Алинея 2 не се прилага, когато използваните посочените заплахи, обидни или нецензурни думи или квалификации се отнасят до обстоятелствата, на които се основава искането“.

В сряда, промените бяха приети в парламента без особен дебат, но сред мотивите на вносителите бяха обстоятелствата, че „употребата на недопустим съдебен език не разкрива просто и само липсата на възпитание у извършителите на подобни действия, съответно подателите на подобни актове“. “Често използването на непристойни изрази е показателно за случаи, при които страната всъщност не търси реална защита и съдействие за упражняването на свои права, а действията й по сезиране на съда основно са насочени към причиняване на вреда на насрещната страна или към нарочно затруднение на работата на съда. Ползването на такъв език и последващото непристойно поведение в съдебната зала при разглеждане на делата може да се определи като грубо неуважение към правосъдието, защото то противоречи на самата идея за търсене на защита от съда“, смятат вносителите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и