Свързани новини

17.07.2020 10:55

Кой саботира машинното гласуване: Манолова

Видян 2238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кой саботира машинното гласуване? Къде са машините за гласуване и защо не се осигуряват?


С тези въпроси се обърна лидерът на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова към президента, премиера и лидерите на парламентарните партии днес.


Според нея оставката на Борисов е неизбежна. Предсрочните избори – също. И докато на площада гражданският гняв се превръща в първа политическа сила, готова да помете едноличния модел на управление на Борисов и територията на мафията му, то ГЕРБ и статуквото се организират в опозиция и отпор на народния гняв по изключително ловък и подмолен начин – като саботират машинното гласуване, посочва Манолова.


За да се превърне гражданската енергия в реалната промяна на политическата система в страната, трите власти, ЦИК и президентът трябва да гарантират демократични и честни избори. Според Изборния кодекс този вот трябва да е вот с машини, а не с бюлетини. Вотът в последните 10 години обаче беше инструментът, чрез който ГЕРБ и мафията отвличаха държавата на всички избори и я нареждаха по свой образ и подобие. Да смятаме, че сега ще се откажат доброволно и ще станат почтени би било наивност. Исторически непростима, при това, казва Манолова, чиито дела срещу купените избори в София продължават в съда вече повече от 6 месеца.


Затова напомням, че от август 2019 г. е записано в закона, че следващите избори трябва да бъдат изцяло с машинно гласуване за секции с над 300 избиратели. До момента машини обаче няма. Не след 8 месеца, а сега е времето да се даде отговор на обществото къде са машините и защо ги няма. През 2016 година цялата процедура по наем на машини трая 1 месец и 5 дни. През 2019 г. - също малко повече от месец.


Г-н президент,


мафията и мутрите си имат държава, депутати, правителство и партии с техни представители в ЦИК. Как ще си тръгнат мутрите от прехода, ако не ги изгонят машинното гласуване и върховенството на правото? А къде са машините, г-н президент? Питам Вас, защото за премиера Борисов знам – той саботира машинното гласуване от цяло десетилетие. И никой не пожела да му попречи. Тоест, от него действия срещу мафията и в полза на политическите и изборните права на гражданите не е закономерно да очаквам.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,