Свързани новини

06.07.2020 11:21

Ананиев да се погрижи за Националния раков регистър - сезирам го, срамота е: Д-р Константинов

Видян 2023 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Д-р Стефан Константинов, гинеколог, директор на УСБАЛО, екс министър на здравеопазването, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, заяви позиции по следните теми:
Екс министър на здравеопазването; Кирил Ананиев;



Беновска посрещна д-р Константинов в студиото на “Беновска пита” с въпроса “Сега сте шеф на онкологията, бяхте министър в едни много важни времена. Ще ли Ви се пак да сте министър?”


  Д-р Константинов каза, че не иска, защото според него да си министър не е просто да бъде разпознаваем, а да направиш нещо смислено. “Не съм убеден, че ако в момента съм на такъв пост, мога да направя повече от това, което съм направил преди и от тази гледна точка не виждам защо човек трябва въобще да мисли в тази насока” коментира д-р Константинов. Водещата го попита дали неговият колега министър Кирил Ананиев се справя с непознатата за България ситуация, в която именно той трябва да взима бързи и качествени решения. Константинов каза, че министърът има и други решения, които трябва да взима и те да отговарят на политическия консенсус в момента какво трябва да се прави в здравеопазването. “За това, което има в главите на целокупния политически елит, министър Ананиев се справя чудесно и е много добър избор за тях и ги устройва много добре. Не допускам ирония, защото ако ме питате за вируса - естествено, че един финансист няма как да се справи, но той затова си има щаб - неслучайно за това беше проф. Мутафчийски, главният санитарен инспектор, проф. Кантарджиев... всички тези хора са там. С това, което се иска от него, се справя” каза Константинов.



Онкологичните заболявания и перспективата; Мултидисциплинарни екипи



“Вие сега като, ще използвам определението на един Ваш колега лекар от онкологията, който каза с малко черен хумор - ние сме им последната инстанция като болница - как се чувствате Вие като ръководител на такава болница?” попита Беновска. “Въобще не се чувствам като последна инстанция. Просто съм благодарен, че ние не се занимаваме с коронавируса и сме пощадени за момента” подчерта Константинов, а Беновска коментира, че въпросният лекар, може би, е имал предвид последна инстанция в живота. “Не е вярно! Много наши пациенти след идването ни животът им продължава и за нас ние сме инстанцията, която им е продължила живота, за да стигнат до много други, така че този фатализъм... да, знам, че като се каже онкологична, ракова болница звучи страшно, ужасно и наистина много хора губят битката с тези заболявания, но истината е, че и на много хора се помага” смята д-р Константинов. Беновска попита госта си дали сме по-силни в борбата с рака, повече техника и умения ли имаме, а д-р Константинов заяви, че спрямо ситуацията преди 10-20-50-100 години определено сме по-силни. “Знанията и всичко останало, което имаме благодарение на тия знания - техника, протоколи, лекарства, ако щете дори една оперативна техника се променя през годините, появяват се нови устройства, нови начини и подходи, така че ние сме в по-добра позиция спрямо това, което е било преди и вероятно ще бъдем в по-лоша позиция спрямо това, което ще бъде след 10-20 години - това е прогресът” каза Константинов. “Обикновено онкологията се свързва с лъче и химиотерапията - това е, което олицетворява онкологията в съзнанието на хора дори които не се лекуват и не са се лекували. Добре ли сте оборудвани като болница с апаратура, медикаменти, казахте знанията Ви са силни?” попита Беновска.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови