Свързани новини

25.06.2020 10:34

Колко пари може да усвои една фирма, носеща името на кметско куче?

Видян 3473 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Автор: Свободна Европа 


 


       Човек никога не знае докъде може да го отведе името на едно куче. Особено ако кучето е на кмета, а историята засяга родата на градоначалника, стотици хиляди левове и една фирма, кръстена… на домашния любимец.

И ако ви се струва объркано, само почакайте – още нищо не сте разбрали за обвързаностите между Павел Гуджеров (ГЕРБ), втори мандат кмет на град Раковски, жена му Анелия Гуджерова, функционер на ГЕРБ в града, фирма "Сахара – 02", кучето на кмета - Сахара, местната медия и един случаен служител в златарска фирма.

През 2015 г. Павел Гуджеров печели местните избори в един от т. нар. бастиони на ГЕРБ – община Раковски, Пловдивска област. Преди да заеме поста той е от така наречената "втора" скамейка на управляваща партия, но кариерата му се развива бързо. Депутат е между 2013 и 2014 г. Впоследствие през 2014 г. е назначен за заместник-министър на околната среда. На местните избори през 2015 г. влиза в община Раковски.

В последните години сила набира безизвестна местна фирма, "Сахара – 02" ЕООД. Тя е спечелила две обществени поръчки. И двата проекта са били свързани с ремонт и изграждане на тротоари и полагане на бордюри в град Раковски. Община Раковски е платила на фирмата общо 432 750 лв. без ДДС.
Обществените поръчки

Първата обществена поръчка, спечелена от "Сахара - 02“, е от 2018 г. и е с предмет реконструкция на част от уличната мрежа. От описанието в обявата става ясно, че работата на изпълнителя ще бъде да ремонтира участък от 620 м. от улица „Цанко Церковски“ в гр. Раковски. Изпълнителят ще трябва да достави и положи бордюри, както и да положи 1879 кв. метра плочки на тротоар в този участък.

В процедурата за избор на изпълнител са участвали две фирми – „Сахара - 02“ ЕООД и „Трейс – пътно строителство“ АД, част от „Трейс груп холдинг“, която печели поръчки за инфраструктурни проекти в цялата страна. „Сахара – 02“ е предложила да завърши поръчката за 180 дни и при цена 163 750 лева без ДДС, а „Трейс – пътно строителство“ е предложила срок за ремонта 35 дни и цена 164 400 лева с ДДС. И двете фирми са получили максимални оценки за техническите параметри, които предлагат за изпълнението на проекта, но „Сахара – 02“ е избрана заради по-ниската предложена цена - разликата е под 1000 лева. Нищо, че е предложила срок за изпълнение от около половин година в сравнение с около месец, предложен от конкурента.

Втората обществена поръчка е от 2019 г. и е отново за изграждане и ремонт на тротоарни настилки и полагане на бордюри в Раковски. Тогава „Сахара - 02“ е избрана в конкуренция с „Пътища“ АД.

За ремонти на тротоари Община Раковски е предвидила 269 000 лева без ДДС. „Сахара - 02“ предлага по-високи цени на квадратен метър за доставка и монтаж на плочки и бордюри от „Пътища“ АД, както и гаранция от 24 месеца в сравнение с 36 месеца, предложени от „Пътища“. „Сахара - 02“ обаче получава максимална оценка за техническото предложение, докато конкурентът ѝ има значително по-ниска оценка. И макар цената да е с по-голяма тежест при избора на изпълнител, в крайна сметка е предпочетена „Сахара - 02“.

Договорът на фирмата с Община Раковски е подписан през август 2019 г. и е с прогнозна стойност 269 000 лв. без ДДС и срок на изпълнение една година или до изчерпване на финансовия ресурс. Общината се е договорила с фирмата периодично да ѝ възлага дейности в обхвата на поръчката и да плаща за изпълнението от предвидените 269 000 лева.

За фирмата и кучето

Коя обаче е фирмата, предпочитана от община Раковски пред строителни фирми с повече опит, и то при положение, че част от параметрите, които предлага, не са конкурентни.

Според справка в бизнес регистрите "Сахара – 02" ЕООД е регистрирана с капитал от 2 лева през февруари 2011 година. Едноличен неин собственик е Велислав Райков. Основната дейност на фирмата пък е реклама, това е видно и от фейсбук страницата й. Как се стига до момента, в който дружество, занимаващо се с отпечатване на щампи върху тениски, развива бизнес за стотици хиляди с общината остава неясно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.06.2020 18:48

    Ето ги свинските черва, или шуробаджанашките и приятелски кръгове, или просто и откровено партийни клиенти на държавната ясла

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби