10.06.2020 11:40

Швеция посочи заподозрян за убийството на премиера Улоф Палме

Видян 1331 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шведската полиция обяви днес, че затваря разследването за убийството на премиера Улоф Палме през 1986 г., тъй като основният заподозрян – швед, противопоставящ се на лявата му политика е мъртъв, предаде БНР.


„Това е Стиг Енгстрьом“, заяви прокурорът Кристер Петершон на пресконференция в Стокхолм. „Тъй като е мъртъв, не мога да повдигна обвинения срещу него“.


Графичният дизайнер Енгстрьом бе разпитан като свидетел в началото на разследването, тъй като той бил близко до мястото на убийството. Но полицията го сметнала за ненадежден понеже няколко пъти сменял показанията си. Той се самоубива през 2000 г. на 66-годишна възраст.


Палме бе застрелян в гърба в центъра на Стокхолм на 28 февруари 1986 г., след като се прибирал от кино със съпругата и сина си. 59-годишният премиер освободил охраната си за вечерта.


Убийството предизвика масирана операция за издирване на извършителя, както и множество конспиративни теории за намеса на потайни сили, като се започне от ЦРУ и кюрдски сепаратисти и се стигне до службите за сигурност на Република Южна Африка.


През 34-те години на разследването бяха разпитани над 10 000 души, а 134-ма признаха извършване на престъплението. Оръжието на убийството не бе открито, въпреки че полицията тества общо 788 револвера, посочва АФП.


През юли 1989 г. за убийството на Палме бе осъден дребен престъпник, но присъдата бе отменена месеци по-късно.


Неуспехът на полицията да открие извършителя остави белег върху психиката на страната, която и сега се гордее с безопасността по нейните улици, посочва Ройтерс.


Палме бе премиер в периода 1969-1976 и между 1982-а и 1986. Някои го смятат за архитект на съвременна Швеция, но консерваторите мразят неговите антиколониални възгледи и критиките му към САЩ.


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог