Свързани новини

09.06.2020 10:30

Ненаказаните отровители на пчелите

Видян 5206 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Източник: Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA




В ранната утрин на 12-ти май, тази година, още преди изгрев слънце, пчелари отиват на своя пчелин в землището на село Петокладенци. От предния ден е започнала сеитбата на царевицата от фирма „Сортови семена – Вардим” , не само в тяхното село, а и в съседните – Стежерово, Божурлук и Татарци. Така е написал и представляващият  фирмата – Светлозар Дичевски в уведомително писмо до кмета на село Петокладенци – от 11-ти до 13-ти май ще сеят.


ВИЖ ВИДЕО ТУК!



Само че, отивайки на пчелина, стопаните усетили, че не могат да дишат. Толкова задушлив бил въздухът тогава.

И пчелите… започнали да умират.

Морът сред пчелите в този край на Плевенския регион продължил цели 3 дни. Пчеларите ги загребвали с лопати, пълнели чувалите с мъртви пчели. Те знаели каква е процедурата по-нататък, защото това не им се случвало за първи път. Това се повтаря вече трета година.

На  14-ти май  пчеларите пишат заявление до Областната дирекция  „Земеделие” в Плевен. На следващия ден при тях пристига комисия от държавни служители и ветеринарни лекари, за да вземат проби от умрелите пчели и от плевелите. Пробите отиват в акредитирана лаборатория „Приморис – България” в Пловдив.

На 22-и май излизат резултатите. В изследването на пчеларя Христо Христов, същият, който не можел да диша край пчелина в онази ранна майска утрин, пише, че и в растителната, и в пчелната проба е открито веществото „тиаметоксам”.

Това съединение е забранено за употреба в ЕС от декември 2018 година. Според Европейския регламент, веществото може да се използва като препарат за растителна защита само  в закрити помещения – оранжерии, например.

Тиаметоксамът е забранен

за пръскане в открити пространства, защото създава висок риск за пчелите. Те просто умират натровени. Други вещества също са забранени в ЕС по същата причина. Сред тях са „ клотианидин” и „имидаклоприд”. Пчеларите казват: „Натровиха ни пчелите пак”

Същото е било и през 2018-та и 2019-та година. И оттогава до сега – все едно и също: проверки, лабораторни изследвания и наказателни постановления, но наказанията падат в съда. В районната прокуратура в Плевен отказват да образуват досъдебни производства.

Тези, които използват

забранения препарат сякаш са недосегаеми

Пчелите са натровени, а отровителите остават ненаказани години наред.

Отиваме при пчеларите в село Стежерово, Плевенско, след като ни извикаха да видим и заснемем тяхната трагедия. Кошерите са 300 на брой. Те са в двора на къща в селото. Тук бяха дошли пчелари от целия Плевенски регион и всички те бяха преброили вече своите умрели пчели.

Стопанин на този дом е пчеларят Момчил Генев. Той ни показва умрелите пчели пред кошерите му. Истинска пътека от умрели пчели. Генев ни  разказва, че пробите и резултатите от сегашния мор по пчелите се били забавили много и това било грешка. Властите миналата година били обещали, че ще има денонощни проверки, денонощно наблюдение на ставащото по нивите… Само че нищо такова не се е случило. Сякаш искат и сега да се потули всичко. Техните кошери били заобиколени от ниви, които се обработват от голям арендатор. Около нивите има акациеви гори. И когато пръскали нивите, пчелите идват от гората с цъфнали акации, прелитайки през нивата. Така те са поразявани и умирали, когато се връщали в кошера..

Пчеларят Димитър Николов от село Биволаре е участвал в цялата съдебна епопея с отровените пчели преди 3 години. Той твърди, че нямало  наказани, защото



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към