Свързани новини

27.05.2020 13:05

Цацаров до Репортери без граници: Запорите на Прокопиеви са заради пране на пари

Видян 2170 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров написа писмо до шефа на борда на "Репортери без граници" - Пиер Аски. Повод за писмото му е осъждането от страна на организацията на "растящия политически натиск над основната независима медийна група "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник".


В писмото Цацаров пояснява, че запорите на семейство Прокопиеви са за пране на пари и нямат общо с медийния им бизнес. Цацаров облръща внимание още, че правото на Прокопиев да се защити в съда по делата срещу него не е равносилно на спекулации по адрес на свободата на словото в България-


Шефът на КПКОНПИ обяснява на Аски, че комисията е независим държавен орган, избиран от Народното събрание, а производството по отнемане на незаконно придобито имущество е уредено в закон.


"Г-н Иво Прокопиев е обвиняем по две наказателни производства, едно от които вече се разглежда в съда по внесен срещу него и други лица обвинителен акт. Обвиненията касаят пране на пари и съучастие в длъжностно престъпление, като помагач на бивш финансов министър при продажба на занижени цени на държавен дял в енергоразпределително дружество.


Процедурите в КПКОНПИ срещу него са стартирали в резултат на тези обвинения", разяснява на  шефа на "Репортери без граници" Цацаров. Той цитира и решението на КПКОНПИ, внесено в СГС на 20 май, според което се иска отнемане на незаконно придобито имущество от семейство Прокопиеви за близо половин милион лева. Това имущество няма отношение към издателската дейност на семейството, категоричен е Цацаров.


"Г-н Иво Прокопиев има право да се защитава, както по обвиненията в извършени престъпления, така и в производството по отнемане на незаконно придобито имущество, с всички средства, които намира за необходими. Струва ми се обаче, че правото му на защита следва поне да изключва спекулата, че се извършва посегателство над свободата на словото", обръща внимание на Аски шефът на КПКОНПИ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец