Свързани новини

22.05.2020 09:35

Властта налива яко в разузнаването

Видян 2392 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Управляващото мнозинство разшири рязко правомощията на разузнаването след като прие и на второ четене промени в закона за Държавна агенция "Разузнаване", внесени от представители на ГЕРБ и Обединени патриоти, съобщава Сега. Въпросните изменения са съпътствани и от промени в закона за ДАНС, в закона за движение по пътищата, закона за електронните съобщения, закона за противодействие на тероризма. По стар обичай последните се правят в преходните разпоредби на основния проект.

С промените в закона за ДАР се възлага на разузнаването да се бори и хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи. От мотивите на депутатите, както и от липсата на каквито и да е разисквания в пленарна зала не стана ясно какво е пречило на разузнавачите да събират подобна информация и до този момент.

Депутатите дадоха правомощия на разузнаването да си организира и осъществява свои собствени комуникации "за разузнавателни цели и за обмен на информация със свои структури". На практика това означава, че ДАР може да изгради своя комуникационна мрежа, включително мобилен, сателитен, радио канал. По закона за специалните разузнавателни средства разузнавателните служби имат право на самостоятелна апаратура и система за използването им. Сега обаче това се разширява и се дава възможност буквално за цели мрежи.


С приетите промени се предвижда ДАР да може да съставя и използва документи за чужда самоличност и други официални документи, необходими за прикритие на служителите и сътрудниците й. Изрично се добавя, че за това прикритие ще може да се правят "необходимите промени в електронните бази данни".

С други изменения и допълнения в закона за ДАР пък се "прецизират и доразвиват разпоредби, по отношение на достъпа до класифицирана информация - служебна тайна, деклариране на несъвместимост, имущество и интереси, служебната дисциплина, отпуските, временното отстраняване и прекратяването на служебните правоотношение".

Интересна е поправката, в която служителите на ДАР се задължават след напускане да не търсят и осъществяват контакти с лица, станали им известни при или по повод изпълнение на оперативно-разузнавателната дейност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.