Свързани новини

20.05.2020 15:16

Продължават да ни следят през телефоните, призна МВР министърът

Видян 3608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И след края на извънредното положение, МВР може да следи хора през телефоните и мобилните им устройства – къде се намират, на основание наблюдение и контрол на карантинна мярка заради заразна болест. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на изслушване в комисията по вътрешните работи в парламента. На въпрос от БСП дали след падането на извънредното положение МВР още може да следи законно хора на основание COVID-19, отговорът на Маринов беше положителен. Той каза, че законова възможност има предвид промените, минали през Закона за здравето.


При отказ на даден човек да бъде карантиниран или ако е нарушил задължителна карантина, имаме право да поискаме електронно следене - на мобилното устройство, което е заявило лицето. Само локализация, не съдържание на комуникация, уточни Маринов. Предвидено е да става веднага след молбата на полицията, като изискването е до 24 часа да бъде уведомен компетентният съд, като според неговото решение се процедира. Търси се "един вид предварително изпълнение", поясни Маринов, защото ставало въпрос за опасност от зараза. Вътрешният министър обаче не знаеше колко на брой са такива случаи. Не са ми докладвали, мисля, че сега не се прилага. Няма никаква опасност за свободата на гражданите, защото има съдебен контрол, подчерта МВР министърът. Целите на МВР занапред Голяма част от обществото като че ли забрави да носи маски на обществени места, оплака се Маринов. Според Маринов, сега МВР се фокусира да следи карантинираните хора – около 20 000 в момента. Едновременно с това полицията почвала да влиза в нормален ритъм на работа – да не допуска ескалация на престъпната дейност с охлабването на мерките.


Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък обясни, че през април при всички видове престъпления има спад. С 16,4% е спаднала престъпността за периода януари - април 2020 година на годишна база, а разкриваемостта се увеличила с 0,8%. Например грабежите са намалели с над 19%. "Похвалете се, сложете ги на сайта си", призова предшественикът на Маринов - Валентин Радев. И поиска да има обобщена информация по болезнени въпроси, като телефонните измами.


Източник: Actualno.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които