16.04.2009 17:01

Правителството прие документи за екологичната защита на Черно море

Видян 1925 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството одобри проектите на четири документа, свързани с екологичната защита на Черно море, предаде БГНЕС. Това са Стратегически план за действие за опазване на околната среда и възстановяване на Черно море, Протокол за опазване на морската среда на Черно море от наземни източници и дейности, Споразумение за привилегиите и имунитетите на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване и Декларация на министрите на околната среда на Договарящите страни по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване за укрепване на сътрудничеството за възстановяване на околната среда на Черно море.
Предвижда се подписването на документите да стане на провеждащата се в София Министерска среща/Дипломатическа конференция на Договарящите страни по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване.
Конвенцията по опазване на Черно море от замърсяване, заедно с протоколите, е подписана в Букурещ на 21 април 1992 г. Договарящи страни по нея са шестте държави от Черноморския регион - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Тя създава условия за координирани действия по опазване на морската среда и живите ресурси, отчитайки икономическите, социални и здравни аспекти на проблема. В нея са набелязани основните насоки на дейността за превенция, намаляване и контрол на замърсяването на морето, с оглед предотвратяване увреждането на живота в морето и на живите ресурси, запазване на биологичното разнообразие, поддържане и възстановяване на функциите на екосистемите.


Стратегическият план за действие за опазване на околната среда и възстановяване на Черно море се прилага от 1996 г. и в момента е в процес на актуализация. Той формулира ключовите принципи на управление, дългосрочните цели по качество на екосистемите, целите на управлението и приоритетите; участието на заинтересованите страни и институционалната организация.
За България прилагането на нов Стратегически план за действие за опазване на околната среда и възстановяване на Черно море е от съществено значение поради необходимостта от изпълнение на поетите задължения към ЕС за постигане на „добро състояние” на водите към 2015 г. Чрез него ще се създадат по-добри условия за живот в крайбрежните райони, конкурентни условия за развитие на туризма, както и за опазване на уязвимите зони, местообитания и биологичното разнообразие.
Протоколът за опазване на морската среда на Черно море от замърсяване от източници влиза в сила през 1994 г. В него са заложени специфични дейности и срокове за постигане на целите на Конвенцията. Основната му цел е да осигури страните по Конвенцията „да вземат всички необходими мерки за предотвратяване, намаляване и контрол на замърсяването на Черноморската екосистема, причинено от зауствания от наземно базирани източници на техните територии… или такива, образуващи се от всеки друг наземен източник, включително и замърсяването, постъпващо чрез атмосферата". Споразумението за привилегиите и имунитетите на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване е прието на 5-та среща на Комисията на 28.04.2000 г. в Истанбул. То е свързано с инициираното изменение на Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване, което предоставя възможност страни по нея да бъдат и регионални организации за икономическа организация, в т. ч. Европейската общност. Декларацията на министрите на околната среда на Договарящите страни по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване за укрепване на сътрудничеството за възстановяване на околната среда на Черно море ще бъде приета като заключителен политически документ от Министерска среща в София. Тя заявява политическата воля за приемане и прилагане на документите от срещата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв