Свързани новини

26.04.2020 09:12

Йонко Грозев ще оглави една от петте секции на Европейския съд по правата на човека

Видян 2951 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Българският съдия в Страсбург Йонко Грозев е избран за председател на една от петте секции на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това стана ясно от съобщение на сайта на съда в петък, предаде Капитал. Според правилника за работа на съда изборът се извършва от пленарния състав от 47 съдии на ЕСПЧ с тайно гласуване и при сложна процедура с многостепенен вот. Мандатът на Йонко Грозев като председател на секция започва на 18 май.

Съдът в Страсбург има председател, двама зам.-председатели, които са и председатели на секции, Бюро на съда, което се състои от председателите на секциите. За председател на съда преди четири дни бе избран Роберт Спано (Исландия), който преди пет месеца бе в България по покана на Върховния касационен съд. Съдия Спано бе основен лектор на организираната от ВКС конференция "Независимостта на съда - актуални аспекти в практиката на Европейския съд по правата на човека".

"Изборът на съдия Грозев е заслужено доверие и признание от колегите му за неговите професионални и лични качества", коментира пред "Капитал" предишният български съдия в Страсбург Здравка Калайджиева. "От все сърце му желая успех в натоварващата и отговорна работа като председател на секция!", допълва тя. "Очевидно има съществена разлика в критериите и преценките на съдиите в ЕСПЧ и на българския министър на правосъдието", коментира още Здравка Калайджиева, като припомня атаката срещу Йонко Грозев в началото на март, в която дейно участие взе Данаил Кирилов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Този ден предлага възможности за интензивни емоционални преживявания

Този ден предлага възможности за интензивни