Свързани новини

11.04.2020 07:32

Може за известно време да се лишим и от свобода на словото: Й.Цонев

Видян 3085 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Може да се лишим за известно време и от свобода на словото, да замълчим. Това коментира Йордан Цонев от ДПС по повод нуждата от повече мерки в извънредното положение в "Панорама" в петък (10 април) вечер, предаде Дневник. Преди него шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че ще предложи още ограничения за предстоящите празници, защото българите все още не спазват достатъчно наложените правила и започват да ги нарушават повече.

"Икономиката може да бъде възстановена, загубеният човешки живот - не. Правото на живот е основно човешко право. Ако трябва да съхраним живота на една група от нашето общество, ние другите трябва да се лишим от определени човешки и граждански права", заяви депутатът в продължение на разговора с Мутафчийски.

"Да замълчим"

Цонев посочи сред правата изрично свободата на словото. През последните седмици има различни опити от управляващите да наложат всякакви ограничения над свободата на изразяване и да засилят още повече контрола над информацията като използват за оправдание кризата, предизвикана от коронавируса. Сред тях бяха сериозни санкции за невярна информация за коронавируса в закона за извънредното положение, върху които президентът наложи вето, защото бяха неясни и широко формулирани, създаваха възможности за автоцензура и атакуване на всяко свободомислие. Премиерът Бойко Борисов се съгласи публично с ветото, като каза, че не харесвал думичката "невярна".

Част от контрола на информацията от години е осигурен благодарение на медиите, които са собственост или са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски (купувани и финансирани с помощта на кредити от фалиралата КТБ). Те защитават в редакционната си политика Борисов, правителството и прокуратурата и са използвани за агресивни атаки срещу всички техни критици.

По-рано в петък, се разбра, че прокуратурата разследва и шефа на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова, заради нейни интервюта в БНР и БНТ. В последните няколко седмици тя имаше серия публични изяви, в които критикува и действията на прокуратурата (като търсене на спекула в цените на лекарствата, които са силно регулирани) и коментира проблеми на аптеките, доставката на лекарства и рисковете от недостиг. Стоименова е обвинена по член от Наказателния кодекс, по който обикновено съдят хора, подали фалшиви сигнали към Спешна помощ или фалшиви сигнали за поставена бомба в училище или на гарата. (Повече - тук)

"Борисов управлява кризата великолепно"

Цонев похвали силно изпълнителната власт, като каза, че според преценката на ДПС тя се справя със ситуацията. Той заяви, че Борисов умее да управлява една криза в острата й фаза и че тази я управлявал "великолепно". Депутът обяви, че е бил критик на премиера, но той сега се справял много добре.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.04.2020 08:42

    Тотална щета е присъствието в политическата и законодателна власт на човек, чийто прякор е МЕНТАТА

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате