Свързани новини

08.04.2020 14:14

Омбудсманът: Трябва ясна инструкция за работата на аптеките

Видян 1050 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В препоръка до здравния министър Кирил Ананиев омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде изработи ясна инструкция за работа на аптеките в условията на извънредно положение. Повод за искането е отворено писмо на фармацевти, в което те посочват, че се налага да организират работния процес в аптеките без писмени указания и че осигуряват лекарства за хората в изключително тежки условия, предаде БНР.


В препоръката Ковачева предлага да се обсъди възможността лекарствени продукти по лекарско предписание, като например антибиотици и нестероидни противовъзпалителни да бъдат отпускани по начин, по който пациентът не се налага да посещава на място лекуващия си лекар.


Повод за предложението са жалби на граждани, които не могат да си купят предписаните им по телефона от личния лекар лекарства заради липса на рецепта.


Липсата на ясни инструкции към аптеките как да процедират в конкретната ситуация създава възможности за разнородна и противоречива практика, като в някои случаи лекарства се продават на доверие и лични отношения пациент-фармацевт, посочва Диана Ковачева.


Тя изтъква още, че Законът за мерките по време на извънредното положение регламентира отпускане на лекарства без рецепта, само когато те са по рецептурна книжка, но от жалбите на гражданите става ясно, че това не се спазва на много места и че хората са принудени да се връщат при личните лекари за заверка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни