Свързани новини

20.03.2020 09:32

Задействана е процедурата за внасяне на хлорохин срещу Ковид 19

Видян 2792 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Ще се използва ли у нас медикаментът хлорохин, за който беше съобщено, че има данни за резултати при лечението на Covid-19

Задействана е процедурата, за да бъде внесен медикаментът, който не е регистриран у нас. Проведени ни са и разговори с български производители за възможностите да бъде произвеждан у нас, обясни проф. Венцислав Мутафчийски:

„Медикаментът, за който става въпрос, не е разрешен продукт за България. Има специален режим, по който се внася и вече сме влезли във връзка с дистрибутори, които могат (да го внесат) и сме го активирали. Това трябва да се активира от определена болница  - в случая ВМА, от онзи ден е задействана процедурата за доставка на посочения медикамент….

Разговаряхме също и с производители в България дали е възможно да бъде направено такова производство. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини – но, както и с маските и със защитните облекла, повечето от суровините са от Китай“.

Проф. Мутафчийски обясни, че към момента не може да се твърди, че хлорохинът, който се използва в лечение на малария, има доказан ефект при Covid-19:

„Това е лекарство, което се споменава в група от още осем или девет лекарства, които са с предполагаем положителен ефект, но влизат в препоръчителните лекарства от Световната здравна организация, така че е задействана процедурата“.

Във връзка с предложението на столичната колегия на Българския лекарски съюз, че в София е добре да бъдат въведени още по-строги мерки за карантината, ръководителят на Щаба каза, че приема това становище като подкрепа за взетите ограничителни мерки. Щабът преценява, че към момента мерките са достатъчни в София, но се разглеждат възможностите и има готовност и за по-твърди мерки.

Проф. Мутафчийски допълни:

„Получих писма и от възрастни хора, че им съсипваме живота, ако мога така да кажа – напр. те са свикнали да ходят на Витоша и така нататък и имам чувството, че не могат да разберат още някои от тях какъв е проблемът.

Затова отново апелирам към възрастните хора наистина да стоят по домовете, защото те са групата, която е най-застрашена. Просто да ни дадат шанс да дадат добри резултати тези мерки“.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,