Свързани новини

18.03.2020 09:25

Защитата на GPтата не е приоритет на МНЗ

Видян 3262 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Министерството на здравеопазването не посочва личните лекари да имат приоритет при раздаването на лични предпазни средства, пише Свободна Европа. В същото време пък именно според препоръките лично на премиера и на ведомството на Кирил Ананиев, GPтата са тези които трябва да прегледат пациент с коронавирус и да го насочат за болничен прием. Иначе той не може да бъде приет в болница.


Така първите по веригата от доктори, които се сблъскват с COVID-19 са оставени незащитени. В крайна сметка, те самите могат да се превърнат в разпространители на вируса. Затова докторите се пазят с подръчни средства. Някои са си взели маски, с които се пръска лозе. От МЗ не казват кога ще има маски. А България не е кандидатствала в общата обществена поръчка на ЕС, както отбеляза официално Брюксел.


Напомняме, че  само във вторник в Италия са починали 2 GPта, а заразените медици в Ломбардия са над 300. Причината е, че именно те са тези, „които са на първа линия и работят с коронавируса”, както се изрази в неделя премиерът.”Най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите, всички, които работят в тази сфера”, обяви Борисов преди броени дни.


В същото време МЗ отговори пред Свободна Европа: "на този етап приоритетно се осигуряват предпазни средства за лечебните заведения, които приемат или са в готовност да приемат пациенти с COVID-19, ЦСМП (спешната помощ - б.р.) в страната, лабораториите, здравните инспектори по граничните пунктове и тези, контролиращи спазването на карантинните мерки".


Ведомството обаче няма отговор на въпроса кога личните лекари ще бъдат обезопасени. "При първа възможност ще им бъдат осигурени", се казва в официален отговор от МЗ до Свободна Европа. От старта на епидемията минаха 3 месеца!


„Ако трябва да кажа, че защитата на лекарите е 100% осигурена – ще излъжа“, призна пред bTV самият Ананиев. По думите му маските, които премиерът договори от Турция, вече са пристигнали и са раздадени. Къде, кой ги е видял? Не е ясно!  „Още 170 000 са раздадени на регионалните здравни инспекции“, каза министърът. Той уточни, че се дават на „болнични заведения от предния фронт“.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.03.2020 16:42

    Този бюджетар е сложен не на мястото си да съсипва и източва здравеопазването и за това е пълен хаос и вечно се гърчи и шикалкави. Срам за белите му коси, цял живот на държавната ясла....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови