Свързани новини

23.02.2020 15:12

VW затваря въглищни си електроцентрали

Видян 1653 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Volkswagen спира две от въглищните си електроцентрали в основния си завод във Волфсбург, за да намали емисиите на въглероден двуокис, които компанията произвежда. Автоконцернът е отказал и предложения за продажбата им. Това обяви в петък главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс. „Вече отказах оферти от няколко заинтересовани страни, които искаха да закупят старите ни въглищни централи във Волфсбург и да ги построят наново другаде по света“, обясни той в публикация в LinkedIn, цитирана от autoblog.com.


Дийс заяви, че Volkswagen заменя въглищните централи с газови турбини, като тази стъпка ще помогне на автоконцерна да намали емисиите си на въглероден диоксид с 60% от 2022-а, което се равнява на количеството, което биха отделили 870 000 автомобила. В поста си в професионалната платформа изпълнителният директор изрази и възмущението си от отношението на Германия към най-замърсяващия начин за добиване на енергия.


"В Дателн - на 300 км западно от основния ни завод, трябва да влезе в експлоатация нова въглищна централа. Докато ние инвестираме 400 милиона тук, за да се откажем от въглищата, там се влагат 1.5 милиарда за въвеждане на въглища. Ако Германия не продължи с постепенното премахване на гореспоменатото твърдо гориво, не можем да очакваме това от другите страни. Седем от десетте най-големите замърсители с CO2 в Европа са именно немски въглищни централи, твърдят от изданието.


Без чиста енергия няма чиста мобилност, защото електромобилите са толкова чисти, колкото и електричеството, с което се зареждат. В момента над 1 000 нови въглищни електроцентрали се строят или планират по целия свят. Ако всички влязат в експлоатация, глобалното затопляне необратимо ще продължи", написа още главният изпълнителен директор на VW.


Това не е свързано с въглеродно неутралния план за изпълнение на Volkswagen AG. Компанията обеща нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Същото се отнася и за подмяна на източника на енергия в централите в Bentley със слънчева енергия, а в инсталацията Porsche Tycan с когенерация на биогаз, припомня и autotimesnews.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,