Свързани новини

07.02.2020 15:41

Качваш приятели или на стоп = затвор или конфискация

Видян 6931 пъти | Коментари 7
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     В епохата на споделената икономика България се отличи като страната, която отказва да признае, че Земята се върти. "Нелегалният" превоз на пътници да бъде криминализиран в НК, настояват депутати от ГЕРБ. Затвор от 3 до 10 години заплашва всеки, който без разрешение, регистрация или лиценз, извършва превоз. Преценката дали е бизнес или приятелска услуга е оставена на родната полиция.

По-леко ще бъдат наказвани, от 3 до 5 години и конфискация на МПС-то, нарушителите, които извършват превоз без разрешение, регистрация или лиценз. Упоменато е, че лицензът може да е издаден и по регламент на европейска институция. По-сурово, с лишаване от свобода от 5 до 10 години, но и глоба от 5 до 10 хил. лева, ще бъдат наказвани провинилите се, ако получават от дейността си и значителни неправомерни доходи.



Записано е, че съдът може да постанови и конфискация на част или цялото имущество на дееца. Същото наказание може да отнесат и сговорили се „нелегални превозвачи“, ако фалшифицират документ. Всичко това ще трябва да бъде установявано от служителите на МВР. Не е ясно как точно ще се доказва, че спътниците в колата са платили за превоза, а не са просто приятели на шофьора.



Според депутатите обаче мярката е крайно наложителна, тъй като в противен случай няма никакви административни санкции за „нелегалните” шофьори.  От ГЕРБ посочват, че нерегламентираните превозвачи създават нелоялна конкуренция, което води  до изкривяване на пазара.



Срещу подобна идея обаче са хората, които масово се възползват от т. нар. споделено пътуване. Подобна практика има глобален характер по цял свят и най-вече в Европа. За целта съществуват множество приложения,  а у нас има стотици Фейсбук групи, в които хората се договарят за превоз из страната.
Припомняме, че поправки на ГЕРБ вече посегнаха и на AirBnB и Booking. com. Сега собствениците на имоти, които се отдават под наем краткосрочно в платформи като AirBnB и Booking, ще трябва да получат одобрението на поне половината съседи, за да извършват дейност, предвиждат поправки, което прави практиката почти невъзможна. Всичко това когато светът масово залага на споделената икономика. В същото време нашият собствен еврокомисар Мария Габриел я поставя за едни от своите топ приоритети.


Линк към законопроекта -> https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/157341



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Anonimen 10.02.2020 14:08

    А,ако КАЧИШ, Херо Мустафа???????????????????????

  • 006 Anonimen 10.02.2020 04:12

    ... значи ако с приятели отидете на дискотека , рожден ден или на ресторант в близко населено място , или на гости при роднини и ви спре КАТ - шофьора отива в затвора , или му конфискуват колата ???!!!. Ако законът наистина бъде приет в този си вид - отдолу трябва да бъде подписан със свастика , и червена петолъчка в комбинация с портретите на усмихнатите Сталин и Фюрер .

  • 005 Д-р Менгеле 09.02.2020 20:24

    Тия идиоти са за освиделстване и да се отправят към съответните домове за ментални инсуфициенти.

  • 004 Anonimen 09.02.2020 12:48

    Все още в България няма такова понятие: кражба на МПС!

  • 003 Anonimen 09.02.2020 09:51

    простачката Мента се чуди как да пречи,мърсува и изнудва народа.....

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.