Свързани новини

28.01.2020 14:01

Искането на Гешев до КС е недопустимо заради липсата на конкретика: Румен Петков

Видян 1708 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Липсата на конкретика в искането на главния прокурор до Конституционния съд го прави недопустимо и ерозира държавността. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков във връзка с внесеното искане за тълкуване на имунитета на президента в Конституционния съд от страна на главния прокурор Иван Гешев, предаде Фокус.

Румен Петков коментира искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване от страна на Конституционния съд кога може да се иска имунитет на президента: „Първо да кажат от посолството на САЩ, Великобритания и Канада. Ние демократите така сме научени. Те като кажат , „Добре“ и ние викаме „Добре“.

„Не знам дали началото на мандата на гл. прокурор това е най-силният акт. Очевидно е, че настъпиха няколко последствия. Първо беше избутана съвършено настрани законодателната идея на Менда Стоянова за промяна в Закона за БНБ. Никой не я забеляза. Сега коментираме идеята на Гешев Конституционният съд да каже: „да“ или „не“. Това е много зле, защото по същество нейната законодателна идея може да срине валутния борд, финансовата система, финансовата стабилност на страната“, посочи лидерът на АБВ.

„Второ – няма как в общественото съзнание и то вече битува - абе щом Гешев пита, щом главният прокурор пита, значи този нещо е направил. Т.е. ерозирането на авторитета на Радев няма как да не се реализира. Това са два видими вече ефекта“, коментира още Румен Петков.

„Трябва все пак без да сме юристи да си даваме сметка, че не всяко нарушение на Конституцията е престъпление. Нарушение на Конституцията, ако забавиш да публикуваш в „Държавен вестник“ в уречения срок законодателен акт, но това не е престъпление. Както не всяко престъпление е нарушение на Конституцията. Например да откраднеш парфюм от летище не е непременно нарушение на Конституцията“, каза Петков.



„Хубаво е в такива случаи да има по-голяма конкретика. Мисля си, че липсата на такава конкретика прави недопустимо искането на главния прокурор Гешев. Липсата на конкретика ерозира държавността“, коментира още лидерът на АБВ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни