Свързани новини

18.01.2020 10:41

София ще даде вода на Перник

Видян 2257 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

София ще даде вода на Перник, за да бъде преодоляна кризата в общината. Това стана ясно след среща при министър-председателя Бойко Борисов днес, предаде Сега.



В срещата участваха министрите на околната среда и водите Емил Димитров и на икономиката Емил Караниколов, кметът на Перник Станислав Владимиров и кметът на София Йорданка Фандъкова. В срещата се включиха още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, областният управител на Перник Емил Костадинов, както и представители на държавната и общинската администрация.


Водата ще бъде доставяна от язовир "Белмекен" откъм язовир "Бели Искър", като ще бъде използвана ВиК-инфраструктурата на София. За да бъде продължена тя към Перник, ще бъде направена помпена станция при Мало Бучино, а оттам ще бъде изграден 13.5 км водопровод, който ще минава изцяло през терени държавна собственост.


"Както пътят през Владая ползва Перник и София, така софийският водопровод ще даде възможност да прекараме вода за Перник. От Белмекен през този водопровод ще бъде изтласкана - просто ще ползваме инфраструктурата на "Софийска вода". Триста литра в секунда ще бъдат прекарвани", обясни премиерът Борисов.


Водопроводът ще стига до пернишкия квартал "Изток". Целият проект ще струва 25 млн. лв. и трябва да бъде изграден за 35 дни. 12 екипа ще работят денонощно на обекта.


За да може да започне работата, ще трябва да има разрешение на Столичния общински съвет (СОС). За проекта има съгласие на концесионера на "Софийска вода". В понеделник ще бъде свикано извънредно заседание на инженерната комисия към СОС, която да даде разрешение да се използва ВиК-инфраструктурата на София.


"По никакъв начин няма да бъде засегнато водоснабдяването на София. Говорим само за използване на водопреносната мрежа след решение на СОС. София няма проблеми с водоснабдяването, има и резерв", увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Снимка: БГНЕС




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Първата половина на деня използвайте за почистване


Първата половина на деня използвайте за почистване и