Свързани новини

12.01.2020 13:34

2-ри шеф на НЗОК с оставка заради министъра некадърник

Видян 6920 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „Касата се източва с фиктивни дейности и лобистки закони, а реформи няма”, заяви шефът на НЗОК д-р Дечев пред Дарик радио. Той обяви за своето оттегляне през март. Припомняме, че това ще е втората смяна на ръководството за по-малко от година. През май м.г. от шефския пост в НЗОК деликатно беше отстранен проф. Камен Плочев, който разкри реалните задължения на своето ведомство и влезе в пререкания лично с министър Кирил Ананиев, който нагло лъже, че ги нямало!  Борчът се оказа 271 млн.лв, при 133 млн. лв. от просрочени дългове, а от МЗ  упорито твърдяха, че НЗОК дължи едва 7.6 млн. лв. Но проверка закова твърденията на Плочев, който дори получи заплахи за живота си.


Сега и Дечев отправи сериозни критики лично към Ананиев, който не е ясно защо е на поста! Докторът подчерта, че е парадоксално сметките на министър-счетоводител системно да се разминават, което 19’ писа многократно. „В няколко случая каруцата беше поставена пред коня. Първият случай беше с тези 50 млн. лв. за сестрите, за които беше обещано, че ще се дадат от бюджета на държавата. Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност”, категоричен е шефът на НЗОК.


„Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. лв. и беше казано – да ги даде касата. Но как НЗОК да ги даде?”, запита той. „Единственият начин е като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след три месеца тръснахме друга идея, без касата да знае – увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме фонда пред свършен факт. Реалният резултат е такъв – ние наказваме работещите болници. Два пъти разбрахме, че котлонът пари и продължихме да го пипаме,“ посочи Дечев.


По думите му Ананиев и заместничката Жени Начева са прокарали лобистки текстове, в които за частните болници е било забранено на касата да иска финансови показатели. „Държавните и общинските болници да дават отчети как са похарчили парите си, а частните да не дават. Второто нещо, което направиха – извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс. Това доведе до огромни девиации. Примерно – едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лв., а когато се отчита от частна, го плащаме на цена от 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче – един път пипаме котлона, втори път, трети път – животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме,“ посочи управителят на НЗОК.


Според д-р Дечев, се налага „основен ремонт“ на НЗОК, защото институцията не е адекватна на промените, които са настъпили в последните 20 години от съществуването й. По думите му не повече от шест районни каси за цялата страна са достатъчни, а не 28, както е в момента, но една година преди парламентарни избори такава ревизия била невъзможна.


„МЗ и т.г. не успя да свърши – национална информационна система. За пореден път се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена. Медицинските стандарти, правилата, по които се работи – там е много тревожно положението. Фармако-терапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите – също нищо не се направи. Всичките тези неща са извън дейността на НЗОК”, посочи шефът на касата.


Той добави, че за да се случат всички тези неща, трябва да има унисон в действията на НЗОК с МЗ, визийрайки, че в сега такъв няма. „Аз си отивам на 12 март, защото ангажиментът, който съм поел, е за един мандат, който изтича тогава“, обяви оттеглянето си от поста д-р Дечев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.01.2020 08:26

    Този е за затвора, отдавна още като работеше в министерството. Подлога на ДС.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително. Във