Свързани новини

08.01.2020 15:52

Борис Джонсън: Солеймани бе отговорен за смъртта на британски военни

Видян 1709 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън втвърди тона си спрямо действията на Иран, като заяви, че генерал Касем Солеймани, убит по-рано в американски въздушен удар, е носел „кръвта на британски войници по ръцете си“, предава Sky News.

Джонсън се въздържаше от подробни коментари по повод развиващата се в момента криза в Близкия Изток, като оставяше това на своите министри на отбраната и външните работи. В крайна сметка на заседанието в Камарата на общините той коментира темата, след като му бяха зададени въпроси по нея, предаде Фокус.

Генерал Солеймани, ръководител на спецчастите „Кудс“ от Иранската ислямска революционна гвардия беше убит по-рано в атака на американски безполотен самолет. Опозиционният лидер Джереми Корбин няколко пъти задава въпроса дали тази атака е била оправдана и е била легална, съгласно международното право.

„Ясно е, че въпроса за легалността не може да бъде решен от Великобритания, защото това не беше наша операция. Но смятам, че най-разумните хора ще приемат, че САЩ имат право да защитават базите и военнослужещите си“, заяви премиерът Джонсън.
Той добави, че Солеймани е снабдявал със „самоделни експлозивни устройства терористи, и се страхувам, че е убивал и ранявал и британски войници“.
„Този човек имаше кръвта на британски войници по ръцете си“, прибави министър-председателят.

Думите на премиерът идват малко след като Иран изстреля повече от десет балистични ракети, според различни данни 12 или 22, по американски бази в Ирак, в които имаше и британски военнослужещи, в отговор на убийството на Солеймани.
От Иранската ислямска революционна гвардия потвърдиха, че са ударили базите в Ербил и Айн ал Асад като отмъщение за действията на Вашингтон.

Джонсън осъди ракетите атаки и призова Техеран да се въздържа от бъдещи „безразсъдни и опасни атаки“. Все още се изясняват детайлите от нападенията, но по първоначална информация няма жертви в тях.

Премиерът и Корбин дебатираха отказът на опозиционният лидер да осъди дейностите на иранския генерал. По-рано Корбин беше попитан три пъти по време на заседание в Камарата дали Сюлеймани е терорист според него, на който въпрос той не отговори директно.
„Не е ли истина, г-н говорител (на Камарата), че този премиер не може да се изправи до президентът (на САЩ Доналд) Тръмп, защото той вече се ангажира (…) с търговска сделка със САЩ и това поставя приоритет на всичко друго, което той може да предприеме?“, попита Корбин по време на заседанието.

Джонсън отвърна като отрече това да е така и заяви, че думите на корбин са „измислици“.
„Но това, което аз казвам е, че Великобритания ще продължи да работи за деескалацията в региона“.
Джонсън обвини Корбин в това, че отказва да осъди действията на Иран и че би спомогнал за „разпада на НАТО“, ако имаше тази възможност.
„Много съм изненадан, че в края на този дебат, той още не е осъдил действията на Касем Солеймани“, добави премиерът.


 Снимка: Ройтерс


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева