Свързани новини

19.12.2019 13:45

Марин Киров: В обществото и парламента няма консенсус за нищо, какво остава за Велико народно събрание

Видян 5978 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Иван Гешев стартира с големи очаквания към него като главен прокурор, заради единната номинация и избор с високо мнозинство и всички внушения, които се правят.Единственото, което трябва да направи е да изпълнява конституцията и да ръководи административно прокуратурата, така че държавното обвинение да се справя с функциите си и да има повече публичност, като се зачита презумпцията за невиновност. Това коментира юристът Марин Киров по БТВ Радио в обзорното предаване Важното казано на глас, посветено на темите от съдебната система през годината.


 “Прокуратурата просто трябва да работи и не трябва да влиза в политически игри, той не трябва да поликанства както прави един председател на върховен съд”.



Киров коментира ключовите събития в съдебната система – избора на главен прокурор, случая с Джок Полфрийман, инициативите на президента и правителството в сектор прокуратура. Спорд него скандалите, протестите и контрапротестите около избора на главен прокурор са задълбочили разделението между магистратите.



“В процедурата по избор на главен прокурор изпълзя едно неприемливо и абсурдно внушение, че професионалната гилдия на прокурорите и следователите нямат право на мнение, номинация от колегията и избор от по-широк на ВСС, но непременно право на мнение, равно на закон,  имат неправителствени организации и една партийна общност. Според мен знак от тази процедура е задълбочаване на разделението между магистратите. Беше абсурдно да се твърди, че прокурорската гилдия и колегия нямат право на мнение, номинация и избор, а няколко идентични НПО-та и партия имат право на решаващ глас. Хората масово не разбираха защо в София някой протестира или директно си мислеха, че някой протестира, защото са му взели или не са му дали нещо. И са близо до истината – в протестите имаше хора, които са посочвали преди кой да бъде избиран на различни позиции, имаше и хора, които сами са си признавали, че са се срещали преди да бъдат избирани с “лошите” в съдебната система.”
Той  коментира и единната номинация на Иван Гешев: “Цялата прокурорска колегия го номинира като знак за поемане на отговорност, включително и за дебатите след това. Докато същата отговорност не пожела да поеме правителството като не номинира кандидат.”



Относно това кои от проведените акции на прокуратурата през годината са успешни и кои не юристът изрази лично мнение, че прокуратурата трябва да получи кредит на доверие от обществото с ясната уговорка, че обществото очаква очаква бързи решения в този сектор.И също така, че не


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате