Свързани новини

18.12.2019 10:10

Новият главен прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност

Видян 1176 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпи официално в длъжност, след като положи клетва на официална церемония в Съдебната палата. На нея присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и магистрати. Иван Гешев благодари на прокурорите за подкрепата и призова за повече дела в работата и по- малко думи, предаде БНР.


До днешния ден се стигна след почти шестмесечна изборна процедура -  номинация, декларирана подкрепа от професионални и съсловни организации, от структури на изпълнителната власт, университетски ръководства и отделни граждани.


Част от декларациите за подкрепа, липсата на втори кандидат, както и обществените съмнения - че именно Гешев е най-добрият да заеме най-влиятелния пост в съдебната система, мотивираха президентския отказ да подпише  указа за назначаването му.


Румен Радев върна предложението на Висшия съдебен съвет,  но съдебните кадровици го потвърдиха, след като дублираха резултата  - 20 гласа "за" и 4 "против" кандидатурата на Иван Гешев. Държавният глава подписа, но поиска разговор за прокуратурата.


Изборът на петия главен прокурор след демократичните промени провокира протести и контрапротести, а в дните на двата избора на Гешев районът на Висшия съдебен съвет беше блокиран от полиция.


На критиките срещу избора си Иван Гешев отговаряше с обяснението, че идват от олигарси с медии и дела, а за подкрепите казваше, че са оценка за работата на прокуратурата:


„Разделителната линия е дали спазваш закона, независимо от кой олигархичен кръг си. Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен не е критерий за нищо. Критерият, който следва да бъде за цялата прокуратура и всички български прокурори, следователи и съдебни служители е дали някой нарушава закона и да следва процедурите, които са уредени в закона. Тава е критерият, няма друг критерий“, декларира Иван Гешев.


Досегашният обвинител номер едно Сотир Цацаров, който ще оглави Антикорупцонната комисия (КПКОНПИ), посочи какво очаква от своя наследник начело на прокуратурата:


„Очаквам да продължат всичките тези досъдебни производства, при които бяха засегнати хора, считани за недосегаеми до момента. Очаквам в същото време силни резултати в борбата с битовата престъпност -  нещо, в което и ние, и МВР имаме много да дължим на гражданите, а той показа, че има силна загриженост за това. И най-сетне, очаквам от него, противно на много други очаквания, необходимата реформа в прокуратурата да бъде извършена“.


По-късно днес се очаква Иван Гешев да председателства за първи път заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, което е последно за тази година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева