Свързани новини

02.04.2009 13:45

Пирински се срещна с протестиращите работници от "Кремиковци"

Видян 1635 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Работници от "Кремиковци" излязоха отново на протест. Около 1500 металурзи тръгнаха от площада пред храм-паметника „Св. Ал Невски”, протестираха пред Министерството на икономиката и енергетиката и шествието им завърши на площада пред Народното събрание. Те настояват за яснота около бъдещето на комбината, за получаване на месечните си възнаграждения, които по думите им чакат от ноември миналата година. Работниците от комбината искат и програма за обезщетяване на съкратени служители.Представители на протестиращите бяха приети от председателя на Народното събрание Георги Пирински. След продължилите близо 40 минути разговори лидерът на федерация „Металици” към КНСБ в комбината Васил Яначков определи срещата като по-скоро положителна. По думите му Пирински се е ангажирал утре или в следващите няколко дни да свика среща, на да присъстват депутати, представители на протестиращите и министърът на икономиката Петър Димитров. На нея ще бъде обсъдено бъдещето на комбината.
На срещата са били обсъдени и социалните искания на работниците. Председателят на Народното събрание не се е ангажирал със срок за изпълнението на исканията, но е поел ангажимент те да бъдат придвижени. На срещата е бил обсъден и евентуалният инвеститор в предприятието. В сряда стана ясно, че бразилската компания CSN e представила проект за договор за коксохимичния завод в комбината. По думите на Яначков ръководството на „Кремиковци” е напълно съгласно с договора. Според протестиращите от държавата зависи оттук нататък нещата да бъдат придвижени напред. Ако се забавят действията по решаване на бъдещето на комбината, едноседмичната отсрочка, дадена от „Булгаргаз” по отношение на спирането на синьото гориво за „Кремиковци”, ще бъде напълно безмислена.
На площада пред Народното събрание бе организирана подписка, която трябва да бъде изпратена до комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Томас Хамарберг в следващите няколко дни. В нея работниците настояват, че правата им са нарушавани. До момента са се подписали близо 1000 души. Съществуваше заплаха от спиране на газа към „Кремиковци” на 1 април заради натрупани дългове към „Булгаргаз”. От газовата компания обясниха, че според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране „Булгаргаз” нарушава лицензията си, като подава синьо гориво към предприятие, което не го плаща. Подаването на газ в комбината бе продължено със седмица, считано от 1 април, за да се запазят шансовете на „Кремиковци” за договор с инвеститор. В сряда стана ясно, че единственият кандидат – бразилската CSN, е изпратила проект на договор за коксохимичния завод на комбината. Информацията е на Дарик радио.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително