Свързани новини

04.12.2019 10:55

Пломбите са 100% безплатни за децата, заяви д-р Николай Шарков

Видян 1236 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Профилактиката на детето започва от бременността на майката, заяви пред БНР д-р Николай Шарков – председател на УС на Българския зъболекарски съюз. Днес Съюзът ще проведе годишен форум във връзка с Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години.


Д-р Шарков подчерта, че в профилактиката влиза не само устната хигиена, но и храненето е изключително важен елемент. По думите му децата имат много добър пакет по задължително здравно осигуряване, който включва един преглед годишно и 4 дейности, включващи зъбния кариес и неговите усложнения. Пломбите са 100% безплатни за децата, посочи той в интервю за предаването "Преди всички".


"Индивидът е едно цяло и здравето на устата рефлектира върху всички органи и системи на човешкото тяло и обратното", посочи той и уточни, че техните усилия са насочени към превенция на заболяванията:


„130 хил. деца са минали през програмата. Над 460 хил. зъба са били обект на профилактика. Това е огромен труд, осъществен от около 400 изпълнители на програмата, които са доброволци, и от 28 регионални координатори на програмата“.


По думите на д-р Николай Шарков поставянето на силанти на зъбите намалява зъбния кариес драстично – до 70%, според литературни източници. При нас процентът е малко по-висок, подчерта той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни