Свързани новини

03.12.2019 17:22

Скандалните имоти на новата соцминистърка

Видян 31754 пъти | Коментари 1
Гласували 8 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След тежък напън  зам.-министърът на образованието Деница Сачева яхна Министерството на труда и социалната политика. Превес само от 5 депутатски гласа позволи това повишение. Същевременно назначението можеше да подмине всички законови процедури и да стане автоматично.



   От кабинета опитаха да пробутат премиерската избраничка за соцминистър без легитимация от НС, която иначе е задължително. Дневният ред на депутатите предвиждаше само гледане на бюджета. Едва в последния момент като първа извънредна точка шефът на НС Цвета Караянчева добави и гласуването за оставката на Бисер Петков, подадена миналата седмица, и избора на негов наследник.
В понеделник избухна скандал, след като от социалното ведомство съобщиха, че Сачева  ще встъпи в длъжност на официална церемония  във вторник от 12 часа, т.е. още преди да е гласувана.
Премиерът Бойко Борисов обяви, че на коалиционен съвет ще я предложи за шеф на социалното.  Министри обаче не се назначават пряко от министър-председателя.



  Парламентаристи се възмутиха от нарушаването на институционалния ред, който предвижда първо депутатите да одобрят кандидатурата като първа власт в републиката.  Подобен случай не е имало не в демократичната история на България, но дори и при социализма, когато се е спазвал формалният ред. Така излиза, че Сачева за малко не стана прецедент за последните 75 години.



„Сачева-министър? Това е лудост, провокация! Борисов да я оттегли!”, прикани депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Конституционалистът обяви, че е шокиран от погазването на реда за избор на министър. „Това ще бъде най-голямото самоунижение на НС от 30 години”, посочи той.



 „Много тъжно, че точно на рождения ден на ГЕРБ някой така тежко компрометира тази партия и премиера”, посочи Марков. Той подчерта, че „отвътре някой го проваля и него, и управлението”. Близкият до властта политолог Стойчо Стойчев  пък изрази мнение, че финансовият министър Владислав Горанов стои зад отстраняването на Петков.
Сачева, която мечтаеше да стане просветен министър,  надмина очакванията си. Сега момичето на Томислав Дончев застава начело на най-богатото социално  министерство, което е над 5 пъти по-заможно дори от военното с утроен бюджет.

Припомняме, че Сачева е близка до Илко Семерджиев, който я вкарва в политиката като шеф на министерсия си кабинет още по времето на Иван Костов, когато тя е едва на 26 години. Според ТР двамата са били съдружници в сдружение Обществено здраве, а според имотните им декларации се оказват замесени и в общи съмителни сделки с терени и апартаменти.



От 19’ първи писахме за особено любопитната тема за имотите на Сачева, които е декларирала пред Сметната палата като зам.-министър в ББ2. Най-скандална е цената на придобиване на 28 дка на морето в община Шабла при Крапец – в зоната на супер елитните голфигрища. Тя е записала 21 814 лв., а справка в офертите за терени там гласи: 3 пъти по-малък парцел се продава между 150 000 евро и 220 000 евро, което прави от 300 000 до 440 000 лева. 2 дка струват минимум 20 000 лв. Сачева е купувала своите 28 дка на върха на цените през 2006 г., а сегашните са по-ниски от тогава.

След напускането на поста шеф на кабинета на Семерджиев като здравен министър на Костов, дамата закупува апартамент от 111 кв.м. в София само за 47 450 лв. Цената е „силно отличаваща се от пазарната”, както гласи 1 текст в ДОПК, което личи дори само по котировката на гаража, който е закупила – 18 кв. за 5950 лв. Неоправдано евтин се оказа и друг апартамент в София – 52 600 лв., който е закупила през 2015 г.

274 790 лв. е декларирала в наличност в брой и влогове Сачева като заместник-министър в ББ2. Произход на средствата не сочи. Тя добавя 2 златни и 2 обикновени кредитни карти с общ лимит 44 329 лв
. Общата сума на разположение е доходът за 30 години при средна софийска заплата около 1000 лв., не много различна от възнаграждението на зам.-министър.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 В десетката 15.12.2019 11:34

    Нищо нормално няма при тая гуда. Лакома за имоти като Цецу-Конецу.Майка и..., дете на разведени родители,майка и и баща и резведени,а я отгледала приемната майка на майка и.Самата Сачева не е завъртяла ни мъж,ни собствено дете,ни котЕ. Тази е пример за това как ненормалното и девиантното ни се налага като норма и нормално. С тая джендърите и соросоидите са уцелили десетката - по девиантно същество за сатанизма си тредно биха намерили в България.

  • 005 Anonimen 05.12.2019 18:04

    крала е-на съд и в пандиза-стига укриване на своите ГЕРБ

  • 004 Anonimen 05.12.2019 03:48

    Внимание! Този сайт претендира да е медия, информираща по обществени въпроси -- но за него са са установени примери, че нарушава елементарни журналистически етични норми: има публикации с фалшиви новини, заблуди. Сайтове с подобно съдържание обикновено не поемат морална отговорност за създаваните обществени настроения; не правят елементарна проверка за фактологичност и реалност на твърденията си; измислят или повтарят напълно необосновани спекулации, слухове и клевети; манипулират чрез смесване на факти с измислици.

  • 003 Anonimen 04.12.2019 15:17

    "274 790 лв. е декларирала в наличност в брой и влогове Сачева като заместник-министър в ББ2. Произход на средствата не сочи..." - "Близки срещи с НПО"

  • 002 Anonimen 04.12.2019 12:13

    РУМЪНСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ С 900 ЛЕВА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ, БЪЛГАРСКИТЕ - 219,43 http://www.5gmedia.bg/files/photos/gabi/Clipboard015434.jpg

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог