Свързани новини

03.12.2019 09:32

Цацаров и Гешев: Махнете мониторинга

Видян 1609 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният прокурор и кандидат за шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров и избраният за негов приемник Иван Гешев участваха в конференция в Европейския парламент, която трябваше да убеди страните-членки, че мониторингът за България трябва да отпадне. В залата обаче буквално всички присъстващи бяха българи, с изключение на един представител на Европейската комисия, предава Euractiv.bg. Като докладчик бе записана Лаура Кьовеши.


В делегацията бяха и вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Събитието беше организирано от евродепутата от ГЕРБ Емил Радев.


Основните послания се повтаряха при всички изказали се, някои от тях бяха само по-колоритни. Емил Радев зададе тон, наричайки докладите по мониторинга “инструмент за атака срещу България и Румъния”, аргументирайки се, че на тях се позовават противниците на членството на тези страни в Шенген. Ангел Джамбазки доразви тезата, като каза, че с безкрайните опашки по границата страни-членки искали да отслабят българската конкурентоспособност.


Гешев каза, че този механизъм, който ще функционира след отпадането на сегашния мониторинг, следва да осигури запазване на постигнатия напредък и продължаването на наблюдението на национално ниво, както и докладване пред българското общество по показатели като борба с корупцията и борба с организираната престъпност. “Българската държава е поела ангажимент и ще изпълни препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на механизъм за отговорност на главния прокурор в рамките на българската конституция”, увери Гешев.


В изказването на Цацаров прозвуча предупреждение срещу тези у нас, които смятат, че нивото на корупция и организирана престъпност не позволява премахването на мониторинга. “Време е гласовете у нас, които са за запазване на действието на механизма, независимо дали идват от политически сили, дали идват от отделни висши магистрати, поне сега, поне веднъж да загърбят политическата конюнктура, личните страхове, личните интереси, и да се насочат в посока общо мислене за националните интереси и достойнство на страната ни”, каза той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате