Свързани новини

25.11.2019 13:54

€94 млн. за Топлофикация СФ от ЕС

Видян 1270 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ Европейската комисия одобри български планове за подпомагане на изграждането и експлоатацията на високоефективна централа за комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия, използваща гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци, като отговарящи на правилата на ЕС за държавната помощ, съобщи пресслужбата на ЕК.

Мярката за подкрепа ще помогне на България да постигне целите си по отношение на енергийната ефективност и ще допринесе за намаляване на емисиите на CO2 в съответствие с целите на ЕС в областта на околната среда, без да се нарушава ненужно конкуренцията”, заяви Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

На 8 октомври 2019 г. България уведоми Комисията за своите планове за подпомагане на изграждането и експлоатацията на високоефективна централа за комбинирано производство на топлинна енергия и електроенергия в София, България. Централата ще произвежда топлинна енергия и електричество с мощност приблизително 55 мегавата (MW) за топлинната енергия и 19 MW за електроенергията. За гориво ще бъдат използвани около 180 000 тона негодни за рециклиране битови отпадъци годишно. Инсталацията, която ще бъде изградена от „Топлофикация“ ЕАД, дружество изцяло притежавано от Столична община, ще бъде свързана с топлофикационната мрежа на София. Изграждането ще приключи до края на 2023 г.

Подкрепата ще се състои от две отделни мерки:

- пряка безвъзмездна помощ в размер на приблизително 90,8 милиона евро (около 177,6 милиона лева), финансирана от структурните фондове на ЕС, управлявани от България;

- заем, отпуснат от Столична община на „Топлофикация“ ЕАД с преференциална лихва, възлизащ на приблизително 3 милиона евро (около 5,8 милиона лева).
 
Оценка на Комисията Комисията оцени тези мерки за подкрепа съгласно правилата на ЕС за държавната помощ и поконкретно своите насоки от 2014 г. относно държавната помощ за опазване на околната среда и за енергeтика, които дават възможност на държавите членки да подкрепят производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и мерки за енергийна ефективност при определени условия.

В насоките по-специално се посочва, че за да се гарантира, че помощта допринася за по-високо равнище на опазване на околната среда, помощта за комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия трябва да отговаря на критериите за „високоефективно комбинирано производство на енергия“, посочени в Директивата за енергийната ефективност от 2012 г. В това отношение Комисията установи, че комбинираното производство на електроенергия и топлинна енергия от новата инсталация ще позволи икономия на 46,5 % първична енергия в сравнение с разделното производство на електроенергия и топлинна енергия, като по този начин се изпълняват критериите, определени в Директивата за енергийната ефективност.

Освен това Комисията установи, че мерките са необходими, тъй като проектът не би могъл да бъде осъществен без публична подкрепа, и пропорционални, тъй като проектът осигурява разумна възвръщаемост.

Въз основа на това Комисията стигна до заключението, че мерките ще допринесат за постигането на ключови стратегически цели на ЕС, по-специално повишаването на енергийната ефективност чрез комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия, без да се нарушава неоправдано конкуренцията, в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ.

Изграждането и експлоатацията на високоефективната централа за комбинирано производство на енергия в София, за която Комисията одобри днес публична подкрепа, е третият етап от дългогодишния проект в областта на околната среда, финансиран от структурните фондове на ЕС (ЕСИФ/ЕФРР) за подобряване на третирането на отпадъците в Софийска област, България.

Първата фаза, завършена през 2014 г., включваше, наред с други действия, изграждането на ново депо, ново анаеробно разлагане с енергопроизводство и инсталация за компостиране и други малки компоненти на проекта. Втората фаза, завършена през 2015 г., включваше подобряване на рециклирането и създаване на съоръжение за механично биологично третиране, което произвежда негодни за рециклиране битови отпадъци като основен продукт, както и вторични материали за рециклиране.

Изграждането и експлоатацията на централата за комбинирано производство на енергия в София е в съответствие и с Директивата за отпадъците. По-специално отпадъците, които ще бъдат обект на оползотворяване на енергия в централата за комбинирано производство на енергия, вече са били подложени на предварително третиране и не могат да бъдат рециклирани повече. Ако отпадъците не бъдат използвани за производството на енергия, те ще бъдат депонирани.

Неповерителна версия на решението ще бъде представена под дело № SA.54042 в регистъра на държавната помощ на уебсайта на Комисията по въпросите на конкуренцията, след като бъдат решени евентуални въпроси, свързани с поверителността. Новите публикации на решения за държавна помощ в интернет и в Официален вестник са изброени в седмичния електронен бюлетин за държавната помощ State Aid Weekly e-News.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови