Свързани новини

01.04.2009 14:00

Масларова: "Да работим заедно за децата!"

Видян 1435 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Да работим заедно и в синхрон за децата!", призова министър Масларова при откриване на националта среща „Новите отговорности на органите по закрила на детето и представяне на добри практики”, съобщиха от пресцентъра на МТСП, цитирани от БГНЕС.


"Когато става дума за деца обществото ще има все по-високи изисквания и критерии, затова проблемът с децата не трябва само да се заклеймява, а трябва да се възпитава!" - това каза министър Масларова към участниците в срещата. Тя подчерта трите основни линии на водената политика за децата в посока на: намаляването им в домове и подобряване на условията на живот и качеството на полаганите за тях грижи; намаляване броя на домовете и прехръвляне на децата в друг тип институции и създаване на среда, близка до семейната; специализиране и обогатяване на социалните услуги, предоставяни в общостта в подкрепа на децата.
В последните години има трайна тенденция към намаляване броя на децата в инстистуциите. Специализираните институции за деца са 140 - от тях 108 са децентрализирани и се управляват от кметовете на съответните общини, а 32 са домове за медико-социални грижи, управлявани от Министерство на здравеопазването. От 2003 г. до края на 2008 г. са закрити общо 23 специализирани институции за предоставяне на социални услуги на деца, 5 дома за деца и младежи с умствена изостаналост и 18 дома за деца, лишени от родителска грижа. В момента броят на децата в специализираните институции е 7276, което сравнено с 2001 г. е с 42.3% по-малко, или с 5333 деца. Спрямо предходната 2007 г. броят намалява с 743 деца. В домовете за деца до тригодишна възраст броят на децата е 2440, или с 1123 деца по-малко, спрямо 2001 г. В домовете за деца лишени от родителска грижа, на възраст от 3 до 18 години, броят на децата е 3797 или с 3348 по-малко, спрямо 2001 г; в домовете за деца с увреждания от 4 до 18 години броят на децата е 1039. Само за 2008 г. са разкрити нови 38 социални услуги за деца. Към днешна дата функционират общо 280 такива. МТСП продължава политиката по деинституционализация, включвайки активно своите програми, подчерта министър Масларова. По проектите Красива България, Социалноинвестиционен фонд, Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” и програма ФАР за последните 3 години са изградени изключително много обекти, предоставящи социални услуги за деца. Само за 2009 г. ще бъдат изградени над 400 нови социални обекта, допълни тя.
В заключение министър Масларова подчерта основната стратегическа и ръководна роля при планирането на социалните услуги и оценката на потребностите на децата от местната власт; ролята на неправителствените организации в областта на социалната закрила и социалната интеграция на хората в неравностойно положение. Въвличането в тези процеси на всички участници, включително медиите и самите граждани, ще осигури баланса между различните видове услуги, каза тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева